Disponibilizaţii Oltchim nu primesc sprijin din fonduri europene
Directorul AJOFM a precizat că plăţile compensatorii vor intra în discuţie abia după ieşirea din insolvenţa Oltchim. Încercările de privatizare ar urma să fie reluate în decembrie.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 04 Noiembrie 2014, 13:48
Disponibilizaţii de la Combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea nu vor beneficia de sprijin din fonduri europene, după cum se aşteptau foştii angajaţi.
Ei sperau să primească ajutorul finaniciar acordat în cazul altor firme mari din România care s-au închis.
Clarificarea a venit azi din partea conducerii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, după ce, în repetate rânduri, cei concediaţi au solicitat acordarea plăţilor compensatorii, conform contractului colectiv de muncă.
"Ajutorul de la Comisia Europeană nu poate veni pentru că este vorba despre acel fond economic de ajustare la globalizare. Din acel fond se finanţează reintegrarea pe piaţa muncii a persoanelor disponibilizate de la firme care au suferit în urma globalizării sau în urma crizei economico-financiare prelungite.
Noi în ţară am avut două astfel de cazuri, este vorba de "Nokia", la Cluj, care şi-a relocat producţia şi activitatea în altă ţară şi, atunci, cei disponibilizaţi de acolo au trebuit să intre pe acest fond economic; de asemenea, "Mechel", din industria metalurgică, din cauza scăderii comenzilor, a trebuit să se închidă acea fabrică şi, atunci, oamenii au intrat în această zonă", a explicat Gabriel Albinaru, directorul AJOFM.
Încercările de privatizare a combinatului ar urma să fie reluate în luna decembrie
Potrivit acestuia, la "Oltchim" situaţia este complet diferită.
"Oltchim face parte dintr-un program de restructurare guvernamental, face parte din acordurile internaţionale şi pur şi simplu disponibilizările au venit ca urmare a restructurării activităţii şi nu ca urmare a cauzelor pe care le-am menţionat anterior", a afirmat Gabriel Albinaru.
El a mai precizat că plăţile compensatorii vor intra în discuţie abia după ieşirea din insolvenţa Oltchim, plăţile reprezentând o relaţie contractuală între societate şi persoanele disponibilizate.
Oltchim este în insolvenţă de la începutul lui 2013, situaţie care a dus la disponibilizarea a aproximativ 1.000 de angajaţi.
Încercările de privatizare a combinatului, soldate până acum cu eşecuri, ar urma să fie reluate în luna decembrie.