Disponibilizările "nu au făcut economia mai competitivă"
Un studiu al Blocului Naţional Sindical relevă că scăderea numărului de angajaţi nu a dus şi la creşterea productivităţii.
28 Ianuarie 2011, 14:16
Scăderea numărului de angajaţi nu a făcut economia românească mai competitivă, ci doar a ajustat costurile de producţie, arată studiul intitulat "Barometrul productivităţii muncii", publicat astăzi de Blocul Naţional Sindical.
În primele 10 luni din 2010, arată documentul, numărul salariaţilor s-a redus în sectorul public cu 6% şi în sectorul privat cu 3%, adică, în total, 170.000 de oameni, fără vreun impact notabil însă în planul productivităţii.
Studiul BNS conţine date şi despre evoluţia salariilor în perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, salariul mediu lunar a scăzut în sectorul public cu peste 20%, dar a crescut "la privat" cu 5%.
În concluzie, studiul “Barometrul productivităţii muncii” arată că productivitatea scăzută a economiei româneşti nu este cauzată de salariile aşa-zis mari nici de excesul de angajaţi.
În ceea ce priveşte exporturile ele nu pot constitui baza relansării economiei pentru că productivitatea în sectoarele orientate către export este mai mică decât productivitatea în sectoarele orientate către consum intern chiar şi în condiţiile crizei economice.
Situaţia companiilor de stat, gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi situaţia din agricultură vor fi discutate, săptămâna viitoare, mai aplicat, de liderii sindicali cu experţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.
Liderul BNS, Dumitru Costin, a precizat, după întâlnirea de vineri, în care au fost stabilite aceste teme, că va explica misiunii de evaluatori, între altele, necesitatea privatizării managementului companiilor de stat.
Misiunea FMI la Bucureşti se va încheia pe 8 februarie, iar de rezultatele acestei evaluări depinde eliberarea ultimei tranşe, de circa un miliard de euro, din împrumutul contractat de ţara noastră în urmă cu doi ani.