Disponibilizări la fabrica de zahăr de la Oradea
În luna martie vor începe primele disponibilizări de personal de la fabrica de zahăr de la Oradea, pe care patronii germani doresc să o închidă.
Articol de Cătălin Radu, 25 Ianuarie 2018, 13:18
În luna martie vor începe primele disponibilizări de personal de la fabrica de zahăr de la Oradea, pe care patronii germani doresc să o închidă.
Oamenii vor primi până la 13 salarii compensatorii în funcţie de vechime, dar problema este că majoritatea mai au puţin până la pensionare şi nu-şi va putea găsi de lucru.
În plus, închiderea fabricii de zahăr de la Oradea înseamnă şi pierderi uriaşe pentru sutele de fermieri care cultivau sfecla de zahăr şi aveau contracte cu fabrica.
În această situaţie, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, le cere autorităţilor din România să facă verificări la firma germană care deţine fabrica, întrucât el crede că închiderea acesteia a fost premeditată:
Dragoş Frumosu: Eu spun că încă de la început nemţii nu au avut intenţii serioase cu fabrica. Cerem tuturor instituţiilor statului, finanţelor, mediului şi tuturor celor care pot face controale, să facă controale în fabrică, să vadă dacă lucrurile sunt corecte, dacă s-au respectat prevedeile contractului de vânzare-cumpărare între FPS la momentul respectiv şi firma germană, fiindcă dacă se găseşte un lucru nerespectat se poate anula contractul şi fabrica poate să, nu neapărat să intre în proprietatea statului, statul poate să intervină. Statul român mai trebuie să găsească nişte soluţii şi eventual nişte legi speciale pentru ca să nu se mai întâmple astfel de lucruri, astfel încât locurile de muncă şi viaţa celor care sunt disponibilizaţi în modul ăsta mişel să fie evitat.
Dacă unitatea din Oradea rămâne închisă, în România vor mai rămâne doar patru fabrici producătoare de zahăr din cele 33 câte existau înainte de 1989.