Disponibilizări la Electroputere Craiova
300 de angajaţi ai Uzinei Electroputere Craiova nu vor mai avea de lucru începând de luni. Directorul general, Adrian Dumitriu, a precizat că decizia este dureroasă, dar este o condiţie necesară pentru redresarea companiei.
Articol de Florin Firu, Dolj, 30 Septembrie 2011, 16:22
300 de angajaţi ai Uzinei Electroputere Craiova nu vor mai avea de lucru începând de luni.
Disponibilizările vin după ce joi cei aproximativ 2.000 de angajaţi ai fabricii Nokia de la Cluj au aflat că, la sfârşitul anului, fabrica se va închide.
În Craiova, decizia a venit în urma scăderii comenzilor, iar disponibilizările vor îngroşa rândul şomerilor din judeţul Dolj, care are deja una dintre cele mai ridicate rate ale şomajului din ţară.
Oamenii îşi pun speranţele acum în marii investitori, precum Ford, furnizorii de piese pentru uzina din Craiova sau dezvoltatorii de reţele de mall.
Directorul general al Societăţii Electroputere Craiova, Adrian Dumitriu, a precizat că decizia de reducere de personal este dureroasă, dar este o condiţie necesară pentru redresarea companiei.
Acesta a subliniat că, deşi în acest an s-a reuşit achitarea unei datorii istorice de peste 40 de milioane de euro, lipsa de comenzi rămâne principala problemă fabricii.
"Suntem afectaţi puternic de lipsa proiectelor pe piaţa internă. Sistemul energetic naţional are nevoie de produse, însă nu are capacitate de finanţare, motiv pentru care de ani de zile se tot amână proiectele de investiţii, modernizare şi reparaţii.
"În al doilea rând, amânarea aprobării cadrului legislativ pentru subvenţionarea energiei verzi a determinat blocarea multor investiţii şi implicit amânarea unui segment de piaţă pe care-l aşteptăm de doi ani de zile", a spus Adrian Dumitriu.
Al treilea val de disponibilizări de la Electroputere Craiova
Media vârstei persoanelor disponibilizate este de 50 de ani. Pentru aceştia găsirea unui loc de muncă este o sarcină greu de realizat, spune şi liderul sindical al fabricii, Aurel Bojenoiu.
"Este imposibil de găsit un loc de muncă după 40 de ani, dar după 50 de ani, aşa că privim cu groază înainte. Se anunţă că şi 2012 - 2013 vor fi ani prin care economia lumii să se contracte, deci şi puţinele comenzi pe care le avem să se împuţineze", a afirmat Aurel Bojenoiu.
După acest val de disponibilizări, în Uzina Electroputere Craiova rămân aproximativ 1.300 de angajaţi. În urmă cu doi ani, 500 de persoane părăseau fabrica, pentru ca în anul 2010 alţi 350 de oameni să rămână fără un loc de muncă.
Uzina Electroputere Craiova a fost scoasă la vânzare în anul 2001.
Până în noiembrie 2007, data preluării de către firma saudită Al Arrab Contracting Company Limited, pentru Electroputere statul român făcuse şase lansări de privatizare.