Discuţiile privind legea salarizării, fără rezultate
Discuţiile de la ministerul muncii pe legea salarizării s-au încheiat fără rezultate, sindicaliştii afirmând că dacă se păstrează actuala proiecţie bugetară, pentru 80.000 de bugetari nu vor fi asigurate salariile în 2011.
Articol de Bogdan Mihai, 11 Noiembrie 2010, 17:42
Discuţiile de la ministerul muncii pe legea salarizării s-au încheiat fără rezultate.
Sindicaliştii au afirmat că dacă se păstrează actuala proiecţie bugetară, care prevede scăderea fondul de salarii la 39 de miliarde de lei, nu vor fi asigurate salariile în 2011 pentru 80.000 de bugetari, ceea ce ar însemna noi diminuări salariale sau noi disponibilizări.
"Salariile nu sunt asigurate pentru cel puţin 7% din bugetari. Din totalul sistemului bugetar, 7% nu au, pentru anul viitor, asigurate salariile.
"Deci, cu siguranţă că ori vom avea diminuări de venituri în continuare - faţă de cele asumate, altele - sau vom da afară", a declarat Răzvan Bordeanu, vicepreşedintele Alianţei Sed Lex.
Pe de altă parte, reprezentantul Federaţiei Sanitas, Adrian Bârea, a precizat că s-a discutat foarte puţin despre legea salarizării în întâlnirea de joi, dar că reprezentanţii guvernului au în vedere să folosească în 2011 ca bază de calcul salariile din luna decembrie plus o majorare medie de 16%.
"Nu ştim dacă această majorare se aplică unitar sau diferenţiat. 99,9% dintre salariaţii bugetari au coeficienţi cuprinşi între 1 şi 8, restul fiind excepţii, şi în aceste condiţii este clar că salariul minim pe economie reprezintă 33% din salariul mediu, faţă de 50% cât ar trebui să fie", a mai spus Adrian Bârea.
El a adăugat că deocamdată nu s-a stabilit cât va fi coeficientul 1 din legea salarizării, întrucât nu a existat o ofertă din partea guvernului.
Adrian Bârea a mai spus că există două oferte din partea patronatelor pentru salariul minim pe economie, una de 650 de lei şi alta de 705 lei, însă guvernul nu s-a pronunţat.
Patronatele, dispuse să accepte un salariu minim de 705 lei
Preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat că patronatele ar putea accepta un salariu de 705 lei cu condiţia ca sindicatele să accepte o scădere minoră a coeficienţilor pentru absolvenţii de studii superioare.
"Dacă vreţi, vă spun şi la ce ne referim: la o mică scădere a coeficientului de ierarhizare pentru absolvenţii cu studii superioare şi, poate, a celor cu muncă calificată.
"Peste 705 lei noi am fi puşi în dificultate ceea ce, în anumite ramuri ale economiei, azi ar fi nesustenabil. Deci, probabil că mult mai mulţi ar trece ori în domeniul folosirii muncii la negru, ori pur şi simplu am ajunge la falimente", a declarat Cezar Corâci.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei, a anunţat, marţi, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în ministerul finanţelor.