Discuții privind acordarea concediului medical bolnavilor de COVID-19
Articol de Radiojurnal, 05 August 2020, 14:12
Numeroși bolnavi de coronavirus au nelămuriri legate de modul în care pot beneficia de concediu medical pentru perioada în care s-au aflat în izolare sau în carantină.
Un proiect de ordin care reglementează acordarea acestui tip de concediu se află în dezbatere publică, însă vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra, a explicat la rubrica Apel Matinal de la Radio România Actualități cum trebuie să procedeze un pacient asimptomatic pentru a primi concediu medical.
Gindrovel Dumitra: Există două tipuri de situații în acest moment. Vorbim despre pacienții care s-au aflat în carantină, adică acele persoane care veneau din zone galbene și care nu aveau niciun simptom specific COVID-19. Pentru aceste persoane în acest moment lucrurile sunt clare. Pe baza unui document emis de Direcția de Sănătate Publică, medicul de familie eliberează acest concediu medical pe anumite coduri. În schimb, pentru persoanele care au fost confirmate ca fiind bolnave, în special în perioada de vid legislativ, recomand să mai aștepte, pentru că a intrat în vigoare o nouă ordonanță a guvernului, care trebuie completată de normele de aplicare care se află în acest moment în transparență decizională pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Realizator: Vaccinarea antigripală va reveni în centrul atenției în scurt timp, iar în contextul pandemiei de COVID-19 medicul Gindrovel Dumitra spune că mai ales persoanele aflate în situații de risc ar trebui să te imunizeze în această toamnă, când se estimează că unitățile medicale vor fi aglomerate.
Gindrovel Dumitra: Este obligatoriu pentru propria lor sănătate. O persoană care are anumite afecțiuni cronice sau are vârsta peste 65 de ani sau personalul medical sau copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani sau persoanele gravide trebuie să facă acest vaccin, pentru că în acest moment sistemul sanitar este ocupat practic cu pandemia de COVID-19. Suprapunerea unei epidemii de gripă peste această pandemie va duce practic la dublarea, poate triplarea efortului pe care îl face sistemul sanitar și este foarte posibil să asistăm la situații în care secțiile de terapie intensivă vor fi neîncăpătoare pentru acești pacienți, iar multe dintre situațiile care puteau fi salvate să rămână la ușa terapiei intensive și să-și piardă viața.
(PH)