Discuții la Palatul Cotroceni între Preşedintele Klaus Iohannis şi Ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu
Cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic dintre România şi Franţa.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Noiembrie 2022, 23:31
Actualele provocări de securitate din regiune şi colaborarea aliată şi bilaterală au fost temele de pe agenda convorbirilor de astăzi pe care ministrul forţelor armate franceze, Sébastien Lecornu, le-a avut cu preşedintele României, premierul şi ministrul apărării.
În întâlnirile cu oficialii români s-a discutat şi despre importanţa strategică a regiunii Mării Negre în actualul context geopolitic. Franţa are în România câteva sute de militari care, alături de olandezi şi belgieni, formează grupul de luptă al NATO de aici. Ministrul francez al apărării a anunţat la Bucureşti decizia de dislocare a unei escadrile de avioane Rafale pentru misiunile de poliţie aeriană din România.
Corespondentul RRA, Cătălin Purcaru, a realizat cu o sinteză a convorbirilor de joi, de la București.
Cătălin Purcaru: Cooperarea în domeniul apărării rămâne esenţială, mai ales în contextul agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi trebuie să oferim răspunsul la această provocare de securitate fără precedent - a declarat ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr. Ministrul român a adăugat că accentul trebuie pus inclusiv pe cooperarea în cadrul Uniunii Europene, prin identificarea de noi oportunităţi de colaborare în plan bilateral.
Angel Tîlvăr: Evoluţiile în domeniul securităţii şi provocările cu care ne confruntăm cer o Uniune Europeană mai puternică, care să completeze eforturile Alianţei Nord-Atlantice în vederea asigurării stabilităţii şi securităţii europene. Acesta este un obiectiv pe care şi Franţa şi România l-au susţinut în mod constant. Situaţia din Ucraina a demonstrat încă o dată importanţa complementarităţii dintre Uniunea Europeană şi NATO, Uniunea Europeană având un rol esenţial în susţinerea şi sprijinul Ucrainei în cadrul abordării integrate.
Cătălin Purcaru: Angel Tîlvăr a precizat că discuţiile cu omologul său francez au vizat şi modalităţile de consolidare a bazei tehnologice şi industriale europene pentru dezvoltarea capabilităţilor militare moderne, inclusiv tehnologii şi inovare. Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a subliniat, la rândul său, că agenda bilaterală este de nivel NATO, cu o abordare pentru securitate. Demnitarul francez a atras atenţia că bazinul Mării Negre devine un spaţiu de conflict, fiind un punct de atenţie pentru statele membre NATO şi Uniunii Europene.
Sébastien Lecornu: Vrem să dezvoltăm o agendă comună, cu experienţele puse în comun şi cu capacitatea industrială. Am semnat cu predecesorul dumneavoastră, în iunie, o scrisoare de intenţie pentru submarine şi alte angajamente au fost stabilite în ceea ce priveşte corvetele. Avem, aşadar, o agendă plină de nivel NATO, cu o abordare securitară.
Cătălin Purcaru: Ministrul Sébastien Lecornu a subliniat, totodată, importanţa apărării sol-aer, susţinând că aceasta rămâne o miză strategică pentru mulţi ani. Oficialul francez a fost primit joi de către preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni au fost abordate subiectele privind stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic dintre România şi Franţa, cu accent pe componenta de apărare, situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi tendinţele de evoluţie a acesteia, precum şi stadiul implementării deciziilor aliate luate la summit-ul NATO de la Madrid şi agenda Uniunii Europene. Evoluţiile şi situaţia din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina, au fost prezentate în cadrul întrevederii ministrului francez cu premierul Nicolae Ciucă, dar şi o analiză a consecinţelor asupra securităţii militare, energetice, alimentare care au generat instabilitate statelor din zonă, în primul rând Republicii Moldova.