Discuţii Klaus Johannis - Jean-Claude Juncker
Preşedintele Klaus Johannis s-a întâlnit în cursul dimineţii cu şeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.
11 Ianuarie 2019, 16:57
Primirea României în Spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, a fost subiect de discuţie şi la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Johannis s-a întâlnit în cursul dimineţii cu şeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, şi echipa sa de comisari. Preşedintele Comisiei Europene a atras atenţia, cu acest prilej, că România va avea un mandat dificil, cu multe iniţiative legislative şi dosare tehnice de finalizat în cele şase luni cât va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii. Jean-Claude Juncker a vorbit şi despre summitul de la Sibiu, din luna mai, ca despre un moment în care Uniunea va trebui să dea un semnal că renaşte după plecarea Marii Britanii.
Oana Bâlă a urmărit declaraţiile făcute la Cotroceni:
"România este bine pregătită pentru exercitarea preşedinţiei Consiliului UE - a declarat preşedintele Klaus Iohannis - şi a subliniat că următoarele şase luni vor fi dificile, dar interesante, ţara noastră urmând să atingă rezultatele dorite. Şeful statului a afirmat că va rămâne fidel ideii că statul de drept nu este o chestiune negociabilă şi consideră pe de altă parte că România trebuie să facă parte din Spaţiul Schengen".
Klaus Iohannis:
"Încercăm să-i convingem pe prietenii şi partenerii noştri că România este o ţară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Spaţiul Schengen şi care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puţin aşteptat, dar personal nu am renunţat şi voi continua să discut cu toată lumea, pentru a-i convinge că România nu doreşte să fie în Spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în Spaţiul Schengen ca parte a unei soluţii pentru îmbunătăţirea siguranţei în Spaţiul Schengen".
Reporter:
"Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că România preia preşedinţia Consiliului UE într-un moment dificil pentru spaţiul comunitar şi trebuie să ofere speranţă. Oficialul european a menţionat summitul informal de la Sibiu, din 9 mai, care va permite relansarea ambiţiilor europene, după ieşirea Mari Britanii din Uniune".
Jean-Claude Juncker:
"Va fi o reuniune dedicată stabilităţii pentru că până atunci Regatul Unit va fi părăsit UE, şi trebuie să le demonstrăm tuturor, şi celor care ne observă din afară, că UE se relansează acum, are un nou început, e o nouă etapă în lunga sa istorie, care nu a fost niciodată un curs de apă prea liniştit. Preşedinţia română va fi o preşedinţie care va oferi rezultate. Am pus de fapt pe masa de lucru a colegiuitorului o serie întreagă de propuneri legislative şi ne aăteptăm ca majoritatea dintre ele să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European".
Reporter:
"Jean-Claude Juncker a pledat şi pentru consens la nivelul clasei politice din România pentru ca preşedinţia ţării noastre să fie una de succes".
Şeful executivului comunitar a mai declarat că nu pot fi făcute compromisuri în privinţa statului de drept, iar un proiect privind amnistia şi graţierea ar fi un pas înapoi. Vizita la Bucureşti a celor mai înalţi responsabili europeni a avut loc pentru a marca oficial preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului Uniunii.