Discuții în parlament privind aprobarea prelungirii stării de alertă
Conducerea parlamentului a decis că nu va fi dat un vot asupra hotărârii guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.
Articol de Cătălin Purcaru, 17 Iunie 2020, 13:52
Conducerea parlamentului a decis astăzi că nu va fi dat deocamdată un vot asupra hotărârii guvernului cu privire la prelungirea stării de alertă.
Decizia vine după ce executivul a trimis ieri documentul la parlament cu precizarea că este transmis pentru informare.
Între timp, deputații sunt așteptați să ia o decizie în privința impozitării pensiilor speciale, un proiect în acest sens urmând să fie votat în cursul ședinței de astăzi. Mai multe detalii despre subiectele aflate pe agenda parlamentară ne oferă acum, în direct, Cătălin Purcaru. Bună ziua, Cătălin!
Reporter: Bună ziua! Discuţiile au apărut încă de atunci când conducerea Parlamentului ar fi trebuit să stabilească un calendar pentru votul privind prelungirea stării de alertă. Executivul a decis să trimită pentru informare legislativului hotărârea. În lege nu este însă clar specificat dacă prelungirea stării de alertă are nevoie de încuviințarea parlamentarilor, așa cum este prevăzut pentru momentul instituirii acestei țări, ca atare președinții celor două camere au decis să îi trimită o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să-i atragă atenția că această hotărâre trebuie votată de parlament și nu doar să fie transmisă spre informare. Rămâne de văzut care va fi răspunsul prim-ministrului. Între timp, grupurile parlamentare au ajuns la consens pentru dezbaterea proiectului de lege privind impozitarea pensiilor speciale la propunerea liderului deputaților PSD, Alfred Simonis.
Alfred Simonis: Dacă avem cu toții bunăvoință și dorința de a elimina acele pensii speciale, nesimțite, așa cum le spunem cu toții, astăzi, în paralel cu plenul să găsim împreună cu toate forțele politice modalitatea, procentul și plafonul peste care impozităm substanțial toate aceste pensii speciale de serviciu și ocupaționale. Cred că o impozitare drastică cu 70, 80, 90% peste un anumit cuantum este soluția cea mai bună.
Reporter: Proiectul este susținut și de către liberali.
Florin Roman, liderul deputaților PNL: Şi Partidul Național Liberal propune impozitarea progresivă cu cele trei praguri de 10, 60 și 90%, dar dacă există voință politică vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale cu 70%, cu 80% cu 90%, cu 95%.
Reporter: În acest moment se dezbate raportul comisiilor de specialitate privind impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Vorbim de o impozitare cu 10% pentru pensiile speciale cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei și cu 85 de procente pentru tot ce depășește acest prag. Şi o ultimă informație, social-democrații au anunțat în plenul Camerei Deputaților depunerea unei moțiuni simple împotriva ministrului sănătății Nelu Tătaru.