Discriminarea foştilor deţinuţi, amendată în Sălaj
În Sălaj a debutat un program de integrare pe piaţa forţei de muncă a foştilor deţinuţi, prin convingerea angajatorilor că aceşti oameni şi-au ispăşit pedeapsa.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 04 Februarie 2014, 18:58
123 de persoane au fost eliberate până acum din închisoare pe baza noului Cod Penal intrat în vigoare sâmbătă.
Pentru încă 176 de deţinuţi pedeapsa privativă de libertate a fost înlocuită cu o măsură educativă şi au fost transferaţi la un centru specializat.
Administraţia penitenciarelor estima însă, la sfârşitul lunii trecute, că din totalul de peste 30 de mii de dosare în care acuzaţii au primit condamnare la închisoare, aproape 400 ar putea fi eliberaţi graţie noilor prevederi.
O problemă care îi priveşte pe foştii deţinuţi şi care a fost tranşată de curând în judeţul Sălaj este reîncadrarea în muncă a acestora.
Ingineri, tehnicieni, doctori sau informaticieni cu experienţă, toţi au fost refuzaţi de angajatori pentru că au fost deţinuţi, arată datele societăţilor sălăjene în care activează în domeniul recrutării şi ocupării forţei de muncă.
Acesta este motivul pentru care în Sălaj a debutat un program de integrare pe piaţa forţei de muncă a foştilor deţinuţi, prin convingerea angajatorilor că aceşti oameni şi-au ispăşit pedeapsa, iar mulţi dintre ei sunt meseriaşi desăvârşiţi.
Programul este considerat binevenit
"Eu spun că este un program benefic, oameni aceştia au fost rupţi efectiv de realitatea cotidiană pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp şi este normal să necesite un ajutor şi un sprijin în reintegrarea lor profesională şi socială, pentru că până la urmă scopul pedepsei nu este acela de a izola anumite persoane, este acela de a reeduca şi prin intermediul anumitor programe trebuie să încercăm să-i reintegrăm în societate" a spus Ştefan Şteţ, mediator.
În program sunt implicaţi până şi preoţii.
"Nu se poate să-i izolăm. Angajatorii să nu facă discriminare - "A, ăsta-i puşcăriaş!". Dom'le, a săvârşit o faptă rea, şi-a ispăşit pedeapsa, poate să fie cel mai bun om" spune Ioan Ghiurco.
Potrivit autorităţilor, angajatorii care refuză să angajeze o persoană doar pentru că a fost închisă, riscă amenzi pentru discriminare.