Directorul pentru Europa al OMS: Trebuie să prelumgim viaţa sănătoasă
Interviu cu directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge.
Articol de Ciprian Sasu, 25 Aprilie 2024, 13:59
La reuniunea de la Bucureşti a Biroului Regional OMS pentru Europa şi România este prezent şi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge. Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, acesta a vorbit despre temele întâlnirii de astăzi şi mâine din Capitală, despre impactul vaccinării asupra omenirii, dar şi despre principalele preocupări pentru sistemul de sănătate din Europa.
Reuniunea noastră anuală va aborda următorele subiecte: cum poate sistemul nostru de sănătate să fie mai bine pregătit pentru orice urgenţă, fie că este o pandemie, fie că este un război sau alte cataclisme; numărul doi - un plan de acţiune pentru a mobiliza echipe medicale de urgenţă în toată regiunea dacă, de exemplu, o ţară are o urgenţă care o copleşeşte în totalitate, putem trimite echipe medicale de urgenţă şi, în cele din urmă, cum putem folosi mai bine inovaţiile medicale, tehnologiile noi şi inteligenţa artificială. Dar mereu trebuie să ţinem în minte că prioritatea sunt oamenii cei mai vulnerabili.
Am aflat de un raport care urmează să fie publicat, raport condus de OMS, care spune că efroturile globale de vaccinare au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani. Ce ne puteţi spune despre acel raport?
Vaccinurile sunt una dintre cele mai mari realizări ale omenirii. Imunizarea ne-a permis să eradicăm variola, aproape să învingem poliomielita şi să ne asigurăm că mai mulţi copii au supravieţuit mai mult decât oricând. Dacă ne gândim, 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani înseamnă şase vieţi salvate în fiecare minut.
Ce are nevoie Europa să facă acum în ceea ce priveşte acţiunea sanitară?
Nu este nici o îndoială că cea mai mare provocare, dar şi oportunitate pe care trebuie s-o confruntăm este îmbătrânirea populaţiei. De fapt, îmbătrânirea populaţiei nu este o problemă, este doar atunci când oamenii îmbătrânesc dar au şi multe boli în acelaşi timp, ceea ce este rău pentru sănătate şi foarte costisitor pentru sistemele medicale. Deci trebuie nu doar să prelungim viaţa, dar şi să prelungim ceea ce numim o viaţă sănătoasă. Şi cei mai mari factori de risc care ne îmbolnăvesc sau ne ucid sunt tutunul, alcoolul, regimul alimentar nesănătos sau lipsa activităţii fizice.