Directorul juridic EBU-îngrijorat de preconizata eliminare a taxei radio-tv
Finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă, consideră directorul juridic al EBU, Richard Burnley.
Articol de Radiojurnal, 19 Octombrie 2016, 19:50
Finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă, consideră directorul juridic al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune(EBU), Richard Burnley.
Într-o declaraţie pentru TVR, Burnley şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu preconizata eliminare a taxei radio-tv prin proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea şi a cerut Parlamentului să nu voteze această tăiere:
"Sunt foarte îngrijorat să aud ce se întâmplă. abonamentul radio tv nu este o taxă, e contribuţia foarte importantă a societăţii la finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune.
"Încercarea de eliminare a acestui abonament creează mari îngrijorări pentru că bunele practici ne arată că cea mai bună soluţie pentru finanţarea radioului şi televiziunii publice este abonamentul.
"În acest fel cele două servicii sunt pe deplin independente şi se creează o relaţie cu publicul, care este proprietarul acestora.
"Finanţarea de la bugetul de stat este cea mai proastă soluţie cu putinţă.
"În Europa, în doar câteva ţări avem acest sistem de finanţare extrem de politizat, în care toată puterea e în mâna politicului şi, în momentul în care se schimbă puterea, ei pot tăia din buget, ceea ce dă toată activitatea peste cap.
"Asemenea lucruri s-au întâmplat deja în Europa, de aceea cer Parlamentului să îşi reconsidere poziţia".
Proiectul de lege privind anularea de la 1 ianuarie 2017 a 102 taxe nefiscale, între care şi taxa radio-tv, a primit aviz favorabil de la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi urmează să fie examinat şi în Comisia de buget-finanţe.
La doar o săptămâna după ce a fost depus, proiectul de lege a trecut de Senat, prima cameră sesizată în acest caz, iar marţi, săptămâna viitoare, grupul parlamentar al PSD speră ca proiectul să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor.