Diplomatul rus care a lovit o tânără cu maşina are imunitate
Potrivit convenţiei de la Viena, un diplomat străin care se bucură de imunitate nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţie.
Articol de Carmen Gavrilă, 23 Octombrie 2012, 09:06
Diplomatul în cadrul Ambasadei Rusiei care a lovit duminică o tânără pe o trecere de pietoni din capitală se bucură de imunitate în faţa jurisdicţiei române penale, civile şi administrative.
Potrivit ministerului afacerilor externe, statul român este obligat să îndeplinească întocmai obligaţiile din tratatele la care este parte.
În acest caz este vorba despre Convenţia de la Viena.
Un diplomat se bucură de imunitate şi nu poate fi supus niciunei forme de arestare sau detenţie, iar statul gazdă este obligat să ia toate măsurile pentru ca nicio atingere să nu fie adusă libertăţii şi demnităţii unui diplomat străin.
În plus, diplomaţii străini se bucură de imunitatea de jurisdicţie penală a statului în care sunt acreditaţi şi nu sunt obligaţi să depună mărturie.
De asemenea, statul gazdă nu poate lua nicio măsură de executare, faţă de un diplomat străin, decât în cazuri civile şi administrative, de exemplu, litigii imobiliare sau succesiuni.
În schimb, Convenţia de la Viena spune că imunitatea din statul gazdă nu îl poate scuti pe un diplomat de jurisdicţia statului pe care îl reprezintă, aşadar diplomatul rus poate răspunde în faţa legii, dar în Rusia.
Teo Peter, ucis de un puşcaş marin
În România, până acum, cazul similar cel mai cunoscut a fost cel al puşcaşului marin Christopher Vangoethem.
Acesta era băut şi a lovit un taxi în care se afla muzicianul Teo Peter, care a murit în urma accidentului.
Americanul a fost, la scurt timp, scos din România.
În 2006, în SUA, Christopher Vangoethem a fost achitat de acuzaţia de omor prin imprudenţă şi pedepsit cu o mustrare pentru declaraţii false în faţa anchetatorilor.