"Diplomaţia - un pilon al României Centenare"
"Politica noastră externă şi diplomaţia pot şi au datoria să rămână un liant", a declarat ministrul de externe, Teodor Meleşcanu.
Articol de Oana Bâlă, 27 August 2018, 12:14
Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a început astăzi la Bucureşti, în prezenţa şefilor misiunilor diplomatice şi consulare ale României, a reprezentanţilor Corpului Diplomatic străin acreditat în ţara noastră, a altor oficialităţi.
Tema acestei ediţii este "Diplomaţia - un pilon al României Centenare", iar preluarea preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene de către ţara noastră este un subiect important pe agendă. Oana Bâlă, cu o sinteză a discursurilor rostite în această dimineaţă:
Reporter: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut referire, în discursul său, la violenţa de stradă, un fenomen care a apărut şi în ţara noastră. Totodată, el şi-a exprimat nemulţumirea că la nivel internaţional, România este recunoscută ca o ţară coruptă, chiar dacă diplomaţii români încearcă să promoveze alte valori.
Călin Popescu-Tăriceanu: Există deja suficiente probe că în România, mişcările de stradă ce au loc cu repetiţie nu sunt mişcări sociale autonome. Ele sunt doar cutii de rezonanţă ale unor grupări politice ce ocupă de regulă funcţii la vârful statului, dar şi ale unor instituţii de tip special, atât parchete, cât şi servicii, care de 15 ani au creat pentru România un brand de ţară adoptat fără rezerve sau examinare critică de o parte a societăţii civile şi de presă. Acest brand este "România este o ţară coruptă".
Reporter: Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, gazda reuniunii, a subliniat că politica externă a României a reprezentat mereu un ideal comun pentru întreaga clasă politică.
Şeful diplomaţiei a adăugat că românii nu pot fi divizaţi şi că politica externă trebuie să rămână un liant al societăţii.
Teodor Meleşcanu: Afirm cu toată răspunderea că nu ne putem permite să fim divizaţi, ca instituţii, ca proiecţie externă şi ca societate. Politica noastră externă şi diplomaţia pot şi au datoria să rămână un liant, un liant fundamental al societăţii şi unul din motoarele modernizării, dezvoltării şi afirmării europene şi internaţionale a României.