”Din păcate, suntem în acea etapă a operațiunilor de salvare în care numărul persoanelor care sunt salvate devine din ce în ce mai redus”
„Apel matinal” - Invitat - Colonel Bogdan Vlăduțoiu, comandantul echipei de intervenție în Turcia.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Februarie 2023, 09:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - „Apel matinal” - Realizatori: Daneila Petrican, Cătălin Cîrnu
Daneila Petrican: La o săptămână după cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, numărul victimelor continuă să crească, în timp ce trupurile neînsuflețite sunt recuperate de sub resturile clădirilor prăbușite. Până acum, mai mult de 33.000 de persoane au fost confirmate decedate, dar salvatorii spun că încă sunt găsiți supraviețuitori, motiv pentru care echipele continuă căutările.
Cătălin Cîrnu: Recent, salvatorii români care intervin în zonele afectate au reușit să scoată un bărbat din ruinele unui bloc unde acesta era blocat de aproape 150 de ore. Aflăm mai multe amănunte de la invitatul "Apelului matinal", coordonatorul echipei de salvatori români ai Departamentului pentru Situații de Urgență, aflați în zona afectată de seism în Turcia, colonel Bogdan Vlăduțoiu, invitatul "Apelului matinal" Bună dimineața!
Daneila Petrican: Bună dimineaţa!
Bogdan Vlăduțoiu: Bună dimineața! Şi vă rog să-mi permiteți pentru început să facă o scurtă clarificare. Nu eu sunt coordonatorul echipelor, celor două echipe de salvatori români, care se află în provincia Hatay, din sudul Turciei. Eu sunt comandantul echipei de intervenție care a ajuns luni în Turcia și care desfășoară operațiuni în această zonă de aproape o săptămână. Coordonatorul celor două echipe din România este domnul colonel Marius Dogeanu, de la Departamentul pentru Situații de Urgență.
Cătălin Cîrnu: Da. Cu siguranță n-o să se supere nici domnia sa. Poate vom sta de vorbă la un moment dat și cu dumnealui.
Bogdan Vlăduțoiu: Cu siguranţă.
Cătălin Cîrnu: Spuneți-ne care este situația în acest moment? Suntem în 14 februarie.
Bogdan Vlăduțoiu: Așa este, suntem la mai mult de o săptămână de la producerea cutremurului. Din păcate, suntem în acea etapă a operațiunilor de salvare în care numărul persoanelor care sunt salvate devine din ce în ce mai redus. A trecut mult timp de la producerea cutremurului și, din păcate, este din ce în ce mai greu să găsim supraviețuitori. Pe de altă parte, atât timp cât există astfel de miracole, atât timp cât găsim supraviețuitori, iar dumneavoastră ați oferit un exemplu elocvent în acest sens, eforturile merită să fie făcute și trebuie să fim prezenți în teren, să continuăm să-i ajutăm pe prietenii noștri din Turcia, atât de greu încercați de acest cutremur.
Daneila Petrican: Dar spuneți-ne, există capacitățile necesare de tratare a victimelor? Serviciile medicale, sociale, de menținerea ordinii publice pot funcționa?
Bogdan Vlăduțoiu: Față de situația de început, lucrurile încep în mod evident să se îmbunătățească cu toate aspectele. Au început să fie realizate capacități de tratament medical, capacități sanitare în zonă, în provincia Hatay, chiar aici, în orașul Antakya, și au început să fie restabilite, bineînțeles, secvențial, rețelele de alimentare cu utilități publice. După cum observați și dumneavoastră, cel puțin în privința rețelelor de telecomunicații, lucrurile sunt mult mai bune față de ceea ce era acum câteva zile. Da, se fac multe lucruri și în paralel cu acest proces de salvare a victimelor care mai pot fi găsite în viață în urma cutremurului produs, încep, evident și eforturile care vor fi titanice de reconstrucție și reabilitare a acestei zone, a tuturor zonelor care au fost afectate de dezastrul produs.
Cătălin Cîrnu: Echipele de căutare-salvare din Germania și Austria s-au retras la un moment dat din cauza unor probleme despre care nu s-a vorbit foarte, foarte mult. Ați întâmpinat, în ceea ce vă privește, astfel de situații?
Bogdan Vlăduțoiu: Nu vă pot preciza care au fost motivele care au stat la baza retragerii din zona de operații a unor echipe de căutare-salvare. Ceea ce vă pot spune cu siguranță este aceea că noi, echipa de căutare, cele două echipe de căutare-salvare din România, nu am întâmpat niciun fel de problemă de securitate la adresa personalului nostru, nici în bazele de operații, nici pe traseele de deplasare dinspre bazele de operații către zonele de lucru și nici în zonele de lucru. Populația, de fiecare dată, a fost primitoare și favorabilă acțiunilor pe care noi le-am întreprins, chiar dacă rezultatul acțiunilor noastre n-a fost de fiecare dată cel dorit și de ei, și de noi. Și, mai mult decât atât, de fiecare dată ne-am bucurat de sprijinul autorităților locale, fie că vorbim de autoritățile de protecție civilă, fie că vorbim de forțele de ordine publică, jandarmerie, poliție, armată. În mod evident cred că vă dați și dumneavoastră seama, este o concentrare importantă de resurse, de intervenție, de ordine publică în această zonă, tocmai pentru face față în mod corespunzător consecințelor acestui dezastru major, care a afectat această provincie.
Daniela Petrican: Cât timp va mai continua misiunea dumneavoastră acolo?
Bogdan Vlăduțoiu: Deocamdată nu avem un orizont de timp cu privire la durata estimată a misiunii. În mod evident, totul depinde de dinamica operațiunilor. La momentul la care se va preciza că nu mai este obligatoriu, nu mai este necesar să se desfășoare etapa de salvare și se va trece la procesul de reconstrucție și reabilitare, la acel moment, în mod evident, autoritățile din România vor analiza împreună cu autoritățile din statul afectat, din țara gazdă, din Turcia, oportunitatea rămânerii noastre în zona de intervenție și modul în care putem să ajutăm în continuare la gestionarea consecințelor acestui dezastru.
Cătălin Cîrnu: Imaginile sunt apocaliptice, pentru că le-am văzut cu toții. Mă gândesc că v-a fost extrem de dificil în toată această perioadă și de acum încolo, dar de regulă se spune că trebuie să învățăm și din tragedii. Cum ar trebui să gestionăm o astfel de situație și la nivelul populației, dar și în rândul autorităților din țara noastră strict?
Bogdan Vlăduțoiu: Noi credem că de fiecare dată putem învăța, cu atât mai mult putem învăța din experiențele care deja au avut loc și din ceea ce s-a produs. Putem face multe și putem face multe începând cu noi, cu fiecare dintre noi, cu fiecare persoană, cu fiecare individ. Putem face multe în privința prevenirii producerii unor situații de urgență, a pregătirii pentru a ști ceea ce avem de făcut atunci când acea situație de urgență se produce, pentru că ne învață viața faptul că o situație de urgență se va produce. Dezastre naturale, dezastre /.../ la un moment dat se vor produce, iar noi trebuie să fim pregătiți să le gestionăm consecințele în mod favorabil pentru populație. Și foarte important este să avem pregătite toate resursele de intervenție pe care le putem disponibiliza, astfel încât în eventualitatea producerii unei situații de urgență să acționăm oportun și eficient pentru a ne îndeplini misiunile. Nu este simplu, dar cu efortul fiecăruia dintre noi, autorități, cetățeni, putem să o facem.
Realizator: Da, cred că mai merită să facem o precizare. Toți românii din cele două echipe de salvatori sunt în regulă, bine, sănătoși, inclusiv patrupedele, inclusiv exemplarele canine.
Bogdan Vlăduţoiu: Suntem cu toții bine, suntem cu toții sănătoși, poate puțin cam obosiți, cu siguranță, după o misiune atât de lungă și cu atât de multe provocări pentru noi, dar suntem cu toții bine, inclusiv patrupedele, inclusiv partenerii noștri canini, care ne sunt atât de utili în misiunile pe care noi le executăm.
Realizator: Da, a fost un moment emoționant, apropo de veștile care au circulat pe online cu acel câine al mexicanilor, care a fost surprins și care a avut parte de un moment, hai să spunem, aparte. Din fericire, da, e bine că se întâmplă foarte, foarte rar. Vă așteptăm sănătoși acasă și mult succes în continuare în misiunea pe care o aveți.
Bogdan Vlăduţoiu: Vă mulțumesc foarte mult și vă transmit și eu gândurile noastre bune de aici, din provincia Hatay din Turcia. Numai bine!
Realizator: Numai bine!