”Din păcate o spun, trăim o perioadă în care efectele schimbărilor climatice ne afectează din ce în ce mai mult”
"Apel matinal" - Invitat: Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Iulie 2023, 08:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican
Realizator: Codul galben de viituri a fost în vigoare până la ora 6:00, după atenționarea de ieri a specialiștilor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Atenția hidrologilor se menține pe anumite sectoare de râuri din mai multe bazine hidrografice, iar fenomenele constau în scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite pe unele râuri, existând riscul depășirii cotelor de atenție. Specialiștii precizează că acestea se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare, după ce inundațiile au afectat deja în zilele trecute mai multe zone din țară. Acolo s-a deplasat și ministrul mediului pentru a coordona intervenția autorităților locale. Mircea Fechet, ministrul mediului, apelor și pădurilor, este astăzi invitatul "Apelului matinal". Bună dimineața!
Mircea Fechet: Bună dimineața!
Realizator: Care este mai exact situația în zonele afectate? Ce v-au spus autoritățile locale, dar și cetățenii, bineînțeles.
Mircea Fechet: Am vrut să văd cum acționează echipele noastre de intervenție și mă refer aici, în primul rând, la colegii din Administrația Națională Apele Române. Am vrut să văd modul în care se coordonează cu celelalte instituții ale statului care intervin - Inspectoratul pentru Situații de Urgență, reprezentanții autorităților publice locale - dar mai ales am vrut să le fiu alături oamenilor care și-au pierdut agoniseala de-o viață, în anumite cazuri, și să-i asigur că, atât primăria, cât și Guvernul va interveni pentru a veni în sprijinul acestor oameni. Din păcate, din păcate o spun, trăim o perioadă în care efectele schimbărilor climatice ne afectează din ce în ce mai mult. Trecem foarte rapid de la secetă la inundații sau avem perioade când ne confruntăm cu ambele fenomene, iar din acest motiv eu cred că trebuie să acționăm de urgență pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, dar mai ales populația să se adapteze la aceste situații care vor deveni din ce în ce mai dese.
Realizator: Domnule ministru, și ce ați constatat? Cum s-a intervenit la fața locului în zonele afectate?
Mircea Fechet: Așa cum și dumneavoastră ați spus la începutul emisiunii, scenariul este aproape identic de fiecare dată. Avem precipitații foarte însemnate cantitativ, discutăm de peste 100 de litri pe metru pătrat în intervale de timp foarte scurte, poate mai puțin de o oră, în arii foarte restrânse, ceea ce ne îngreunează și mai mult posibilitatea de a localiza și de a preveni populația. Și toate aceste lucruri conducând la viituri rapide de mule ori generate de scurgeri importante de pe versanți. Colegii de la fața locului acționau mai ales pentru a a preveni producerea unor dezastre și mai mari. Pe utilajele primăriei sau pe utilajele Administrației Bazinale din fiecare zonă pe care am vizitat-o, și am fost și în județul Alba, am fost și în județul Arad, am fost și în județul Hunedoara; pe diferite utilaje, buldo-excavatoare sau astfel de utilaje se încerca, pe de o parte, refacerea accesului pentru că am avut comunități întregi izolate total, la fel cum, de urgență, se executau lucrări de regularizare temporară pentru a preveni efectul inundațiilor, cum am spus mai devreme. Însă, pe termen lung, și asta e discuția pe care am avut-o la Alba cu colegii mei, pe termen lung bineînțeles că discutăm despre lucrări de sistematizare a infrastructurii hidrotehnice, vorbim de lucrări de decolmatare care necesită investiții foarte mari, discutăm de apărarea malurilor, discutăm de reprofilări de albie care să micșoreze riscul ca populația să fie afectată.
Realizator: Dar se pot face aceste investiții?
Mirchea fechet: Bineînțeles că se pot face, e adevărat că bugetul este unul limitat, dar deja avem niște puncte negre pe harta acestor fenomene și prioritizarea investițiilor trebuie să țină cont de incidența acestor acestor situații, pentru că în comuna Ighiu, spre exemplu, din județul Alba, au fost inundații și în 2018, au fost inundații și în 2020 și am avut inundații și în noaptea din 11 spre 12 iunie, deci acum trei săptămâni, iar mie mi se pare, nu că alte lucrări nu ar fi importante, dar în situația în care aproape la 2 ani comunității întregi sunt afectate, eu cred că acesta este un foarte bun exemplu despre cum ar trebui să prioritizăm aceste investiții.
Realizator: Tocmai de aceea vă întrebam dacă se pot face aceste investiții, pentru că pe hârtie ele arată bine.
Mircea Fechet: Se pot face. Am asigurat și reprezentanții autorităților publice locale, după ce am discutat, bineînțeles, cu colegii din Administrația Bazinală Mureș, din Sistemul de Gospodărire al Apelor Alba. Am discutat cu dânșii și am convenit împreună că vom prioritiza aceste investiții.
Realizator: Ce se va întâmpla cu persoanele afectate?
Mircea Fechet: În acest moment m-am asigurat că persoanele afectate sunt în siguranță. Cei care și-au pierdut casele au unde să locuiască temporar. Persoanele afectate au acces la apă potabilă și la alimente de bază, iar Guvernul, de îndată ce va primi rapoartele de evaluare a pagubelor produse, care se calculează la nivel local de către niște comisii alcătuite din reprezentanți ai Prefecturii și ai celorlalte instituții, Guvernul, bineînțeles că va interveni și va sprijini punctual fiecare localitate afectată.
Realizator: Aveți o strategie de intervenție?
Mircea Fechet: Dacă discutăm despre sumele de bani ce urmează a fi alocate către persoanele fizice și către UAT-urile respective, este aceeași strategie care s-a aplicat și până acum, pentru că și la inundațiile din trecut, în baza acestor calcule despre care discutam mai devreme, Guvernul a intervenit și a despăgubit unitățile administrativ-teritoriale pentru a-și putea reface infrastructura rutieră, pentru a putea reface lucrările hidrotehnice afectate, la fel cum populația afectată beneficiază de sprijin.
Realizator: Știu că ați avut discuții și privind normele de mediu respectate de companii. Ați evaluat lucrările de ecologizare, standardele sunt respectate în raport, evident, cu rezultatele activității economice?
Mircea Fechet: Asta e o discuție pe care o avem aproape zilnic la minister, pentru că există un echilibru, sau ar trebui să existe un echilibru între beneficiile economice generate de o anumită activitate și impactul de mediu. Tocmai din acest motiv am avut o întâlnire în judeţul Alba şi cu reprezentanţii societăţii Cupru Min, societate care exploatează zăcăminte de cupru, ultima societate, din păcate, din România care are o astfel de activitate, şi am vrut să mă asigur că în procesul de producţie toate standardele de mediu sunt respectate, că nu există un impact semnificativ asupra mediului, dar mai ales de faptul că, pe termen lung, societatea trebuie să se adapteze la pretenţiile din ce în ce mai mari pe care le avem în legătură cu protecţia mediului. Şi asta e o discuţie care ţine de strategia societății pe termen lung și am vrut să mă asigur că din acest punct de vedere, atât Ministerul Mediului, cât și societatea în sine înțeleg foarte bine care ne sunt prioritățile imediate.
Realizator: Nu în ultimul rând, plecând și de la incidentele deja cunoscute, există un ordin care prevede cote de prevenție și intervenție la ursul brun. Care este situația în acest moment?
Mircea Fechet: În acest moment, ordinul privind cotele de prevenție și intervenție la urs brun a fost trimis Academiei Române spre avizare. Asta spune legea că trebuie să se întâmple. Academia Română a făcut niște observații în legătură cu acest ordin, ceea ce înseamnă că nu avem astăzi un aviz favorabil de la Academie. Discut împreună cu colegii să vedem exact care sunt modalitățile de remediere a a observațiilor făcute de către Academie și bineînțeles că vom intra din nou în în procedură. Eu cred că urșii problemă trebuie gestionați într-un fel. În fiecare zi primesc mesaje la minister despre pagubele provocate de urși, fie că discutăm de animale domestice, fie că discutăm de persoane atacate de către urși, iar din acest punct de vedere, deși înțelegem foarte bine rolul nostru în legătură cu protejarea unor specii precum ursul brun, în același timp va trebui să ne asigurăm că nici populația nu va avea de suferit în viitor.
Realizator: Și o ultimă întrebare, foarte pe scurt, am să vă întreb care vor fi prioritățile mandatului dvs. la Ministerul Mediului?
Mircea Fechet: Priorități sunt multe și, discutând cu colegii din fiecare direcție, aproape toți consideră că lucrurile de care se ocupă ei sunt cele mai importante, însă eu cred că există o nevoie imediată pentru legislația privind pădurile. Aseară, până târziu, am avut discuții cu colegii despre elaborarea noului Cod Silvic, cu care suntem în linie dreaptă și care va asigura o protecție și mai bună a pădurilor din România. Un alt proiect foarte important pe care îl avem se referă la sistemul garanție-returnare. Este acel proiect prin care vom preveni aruncarea la gropile de gunoi a şase miliarde de PET-uri, doze sau sticle, pentru că ele se vor reîntoarce la magazinele care pun pe piață băuturi și cetățenii vor primi înapoi garanția de 0,50 de lei pe sticlă. Acesta este un proiect care ar trebui să înceapă la 30 noiembrie și va începe la 30 noiembrie și, bineînțeles, discuția poate continua la nesfârșit pentru că în fiecare zi apar noi probleme de rezolvat şi în fiecare zi trebuie să gestionăm tot felul de situații, inundațiile, spre exemplu, fiind una dintre ele.
Realizator: Vă mulțumesc pentru prezența la Radio România Actualități. Invitatul "Apelului matinal" a fost Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.