DIICOT: Românii, traficaţi pentru muncă forţată sau cerşetorie
România este o ţară de origine de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale, a anunţat azi procurorul şef adjunct al DIICOT.
Articol de Radiojurnal, 06 Martie 2015, 18:48
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism s-a confruntat anul trecut cu intensificare traficului de persoane şi de droguri.
O altă problemă semnalată astăzi de procurorul şef adjunct al DIICOT a fost cea legată de creşterea numărului de atacuri cibernetice complexe asupra unor instituţii ale statului român.
Toate au fost făcute publice în contextul în care de peste cinci luni DIICOT funcţionează fără procuror şef, după ce Alina Bica a fost arestată preventiv într-un dosar de corupţie.
Ministerul Justiţiei a demarat abia săptămâna aceasta procedura de înscriere la examenul de post, iar Inspecţia Judiciară a anunţat că va face verificări, din 16 martie, asupra întregii activităţi a Direcţiei.
Minorii au reprezentat în 2014 o treime din numărul persoanelor traficate, a anunţat astăzi procurorul şef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu, la bilanţul instituţiei pe anul trecut.
Ea a arătat că România este o ţară de origine de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale.
"Românii sunt traficaţi către ţări europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia în scop de muncă forţată pentru exploatare sexuală şi pentru cerşetorie. Fenomenul exploatării prin muncă forţată a crescut, iar fenomenul exploatării sexuale s-a menţinut în aceleaşi cote", a spus Giorgiana Hosu.
Procurorul şef al DIICOT a susţinut că în 2014 au fost confiscate droguri în valoare totală de 16 milioane de euro şi că traficul a cunoscut o uşoară creştere.
"Au apărut şi acesta este grav noi substanţe cu efecte psihoactive, efectele fiind severe pentru consumatori. Drogurile au fost impregnate, au fost injectate sau, şi mai grav, ingerate. Au fost depistate în cursul anului 2014 5 laboratoare clandestine, 37 de noi substanţe", a mai spus procurorul şef adjunct al DIICOT.
Pe de altă parte, Giorgiana Hosu a spus că anumite entităţi din România au devenit ţinta unor atacuri cibernetice complexe, care urmăresc de cele mai multe ori obţinerea de informaţii sensibile.
De asemenea, ea a arătat că măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DIICOT în 2014 au fost de 147 de milioane de euro.