DIICOT avertizează că frauda de tip "spoofing telefonic" s-a intensificat
Hoții folosesc numere de telefon sau identități vizuale care imită instituții publice precum ANAF, Poliția Română sau BNR.

Articol de Diana Surdu, 28 Martie 2025, 14:56
Atacatorii cibernetici şi-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, avertizează DIICOT.
Hoții folosesc numere de telefon sau identități vizuale care imită instituții publice precum ANAF, Poliția Română sau BNR.
Prin atacurile de acest fel, hackerii urmăresc obținerea de date personale, acces la conturi bancare sau transferuri frauduloase de bani.
Cetățenii se pot proteja în primul rând nedivulgând informații personale la telefon, verificând autenticitatea apelului și adresa reală a site-ului sau expeditorului.
Spoofing este o tehnică prin care infractorii falsifică informațiile transmise în identificatorul apelantului, astfel încât să apară pe ecranul victimei un număr oficial sau recunoscut, precum cel al unei instituții publice.
Această tehnică le permite atacatorilor să câștige încrederea victimei.
Apelul pare autentic, să obțină date personale CNP, coduri IBAN, parole, coduri de autentificare, să convingă victima să facă plăți sau transferuri de bani, să obțină acces la conturi bancare sau alte servicii sensibile.
În aceste condiții, autoritățile recomandă cetățenilor să nu divulge informații personale la telefon, deoarece instituțiile publice nu solicită niciodată date sensibile prin apel telefonic, să verifice autenticitatea apelului spunând înapoi la numărul oficial al instituției verificat pe site-ul real, să nu acceseze link-uri primite prin SMS sau email nesolicitat, să verifice adresa reală a site-ului sau expeditorului, să instaleze un antivirus, să folosească aplicații care detectează spoofing-ul și să raporteze tentativa la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.