Dictatul de la Viena, "celebrat cu husari călări"
În Miercurea Ciuc se desfăşoară sâmbătă o procesiune a husarilor călări, pentru a marca 70 de ani de la intrarea trupelor fascist-hortyste în oraş, în urma Dictatului de la Viena.
10 Septembrie 2010, 10:45
Autorităţile din Harghita au autorizat "o procesiune cu husari călări", organizată de o controversată asociaţie maghiară autointitulată "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate".
Procesiunea de sâmbătă ar urma să marcheze "aniversarea a 70 de ani de la intrarea trupelor fascist-hortyste în Miercurea Ciuc", după Dictatul de la Viena din 30 august 1940.
În aceeaşi zi, la ora 19:00, în Casa de Cultură din municipiu va avea loc o prelegere a istoricului ungar Tompa Laszlo intitulată "Viaţa lui Horty".
Localnicii au fost informaţi asupra acestui eveniment prin afişe lipite în întreg oraşul.
Primăria din Miercurea Ciuc a confirmat că solicitarea organizaţiei maghiare a fost depusă la registratură la 1 septembrie şi a primit aviz favorabil din partea municipalităţii în 6 septembrie, ulterior şi de la poliţie si jandarmerie.
În solicitarea "Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate" aprobată de autorităţi, organizatorii arată că “ar dori să organizeze o comemorare cu ocazia aniversării a 70 de ani a Tratatului de la Viena”.
Reacţii
Liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa, originar din Topliţa, judeţul Harghita, se arată stupefiat şi face un apel către autorităţile statului să reacţioneze ferm "în faţa acestor provocări".
“Constituţia României garantează dreptul la opinie, la conştiinţă şi liberă asociere dar, de la acest drept până la a se permite o aniversare cu fast a momentului invadării Transilvaniei care a avut drept consecinţă comiterea a mii de atrocităţi mi se pare sfidător şi batjocoritor la adresa ţării”, a declarat Mircea Duşa.
Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, apreciază că, într-o Europă unită, astfel de manifestări sunt o greşeală, iar viitorul comun este unul al colaborării şi nu orientat spre un trecut care stârneşte sensibilităţi dureroase.
"Nu trebuie să răsfoim paginile istoriei astfel încât să-i deranjăm pe alţii. Cei care fac asta, probabil că greşesc. Într-o Europă unită suntem sortiţi la colaborare”, a declarat Szaz Jeno.
În opinia parlamentarului harghitean Korodi Attila, Horty nu a fost un personaj atât de negativ pe cât a fost descris de istorici.
"Aşa cum Antonescu este considerat o figură controversată, şi despre Horthy se poate spune acelaşi lucru.
"Problema cu manifestarea este aceea că este organizată de "Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate", care nu face decât să aducă tensiuni” a declarat Korodi Attila.
Prefectul judeţului Harghita, Ladany Laslo Zsolt, este de părere că din moment ce autoritatea publică locală a autorizat această manifestare, "din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta să se desfăşoare în condiţii de legalitate”.
Prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, Ungaria a primit 43.492 km pătraţi din teritoriul naţional român, cu o populatie de aproximativ 2.609.000 locuitori.
Structura populaţiei în zona ocupată, potrivit estimărilor de la Bucuresti, era de aproximativ 1.305.000 de români, 968.000 de maghiari şi 200.000 de evrei, cei mai mulţi dintre aceştia din urmă ajungând, până la sfârşitul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în lagărele de exterminare naziste.