Dialogul "poate detensiona criza din Ucraina"
Primul pas pentru calmarea crizei din Ucraina ar trebuie să fie o încetare a conflictului, apoi să se treacă la negocieri, a spus la București, Catherine Ashton
Articol de Carmen Gavrilă, 29 August 2014, 08:08
Situaţia din Ucraian s-a aflat în centrul atenţiei şi la reuniunea anuală a diplomaţiei române.
Prezentă la Bucureşti, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton a arătat că primul pas pentru calmarea crizei ar trebuie să fie o încetare a conflictului, apoi să se treacă la negocieri.
Dialogul este soluţia şi în viziunea ministrului român de externe, Titus Corlăţean.
Ministrul de externe Titus Corlăţean a explicat că deşi evoluţiile din Ucraina sunt foarte îngrijorătoare, nu există un risc de securitate direct la adresa României.
"Avem toate motivele să nu ne clintim un centimetru din poziţia noastră fermă şi pe care o dorim unitară la nivelul UE şi NATO în materia regimului de sancţiuni. Aceste lucruri nu sunt negociabile. Nu putem accepta rescrierea dreptului internaţional, rescrierea fundamentului legalităţii internaţionale şi încălcarea unor principii care asigură buna funcţionare a ordinii internaţionale", a spus ministrul român de externe.
Evoluţiile din Ucraina au provocat îngrijorare şi în Republica Moldova.
"Atunci când se destabilizează situaţia din Ucraina, Moldova este afectată absolut imediat. Moldovenii, totodată, sunt foarte îngrijoraţi de aspectul propriu-zis de securitate, instabilitate. Deci noi, având un conflict separatist nesoluţionat pe teritoriul statului nostru, suntem foarte sensibili la alte conflicte şi surse de instabilitate în zona unde ne aflăm", a declarat ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman.
Ministrul de externe Titus Corlăţean va participa astăzi şi mâine la reuniunea informală a şefilor diplomaţiei din statele membre ale UE de la Milano, unde se va discuta printre altele şi despre evoluţiile din Ucraina, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.