Dezvăluiri ale WikiLeaks despre politica românească
Mai multe publicaţii din România au început să publice documente primite de la WikiLeaks,despre care organizaţia spune că ar fi telegrame ale ambasadei americane la Bucureşti.
Articol de Sorin Croitorescu, 28 Martie 2011, 08:49
Mai multe publicaţii din România au început să publice documente primite de la WikiLeaks, despre care organizaţia spune că ar fi telegrame ale ambasadei americane la Bucureşti.
Un document, despre care WikiLeaks spune că ar fi o telegramă din 2007 a ambasadei americane la Bucureşti, menţiona că după 1989 în România au apărut zeci de baroni locali şi că un mic grup de persoane, foarte influente, continuă să exercite o influenţă semnificativă în politica internă.
Alte texte, despre care WikiLeaks spune că ar fi documente diplomatice americane, citate de site-ul de ştiri hotnews.ro, se referă la interesele Rusiei în ţara noastră, susţinute, potrivit sursei, de anumiţi politicieni şi oligarhi români influenţaţi de Moscova.
Subiectul telegramei din 2007, intitulate "Bani şi politică: cine deţine cu adevărat România?", conţine şi un top 5 al oligarhilor, precum şi al baronilor locali.
Printre ei se numără Dinu Patriciu, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ioan Niculaie, Gigi Becali sau Attila Verestoy.
În ceea ce priveşte interesele Moscovei în ţara noastră, WikiLeaks susţine că ambasadorul american la Bucureşti, aflat la post în acel an, Nicholas Taubman, menţiona ca posibile efecte ale suspendării preşedintelui Traian Băsescu "acţiuni dăunătoare, inclusiv aplicarea unei decizii a premierului Călin Popescu Tăriceanu privind retragerea trupelor române din Irak" .
"Evoluţiile politice din următoarele săptămâni şi luni, ar fi scris diplomaţii americani, vor avea un impact direct şi vor decide dacă Bucureştiul va rămâne un model de partener al Statelor Unite în Europa, inclusiv în noul NATO, sau îşi va domoli aspiraţiile geopolitice şi se va concentra asupra aspectelor economice pe termen scurt ale unui stat membru mediocru al Uniunii Europene ".
Într-o altă telegramă, din 2008, oficialii americani ar fi scris că ministrul de atunci al economiei, Varujan Vosganian, continua să susţină necesitatea unor relaţii mai strânse cu Moscova, în ciuda faptului că România plăteşte unul dintre cele mai mari preţuri din Europa pentru gazele importate din Rusia.
WikiLeaks a devenit cunoscută după ce, în iulie 2010, a început dezvăluirea prin intermediul site-ului organizaţiei a sute de mii de documente secrete legate de acţiunile militare din Irak, Afganistan şi documente diplomatice americane.