"Dezinformarea alimentează răspândirea coronavirusului în România"
POLITICO: Un sondaj a arătat că 41% din români cred că noul coronavirus e o armă biologică fabricată în SUA.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 August 2020, 07:18
În România teoriile conspirației legate de Covid-19 au devenit populare, iar acest lucru costă vieți.
În toată Europa țările luptă cu o creștere a numărului de infectări, după ce restricțiile stricte asupra adunărilor au fost relaxate și oamenii revin din vacanțe de vară. Însă în România un val de Covid-19 e alimentat de dezinformare, teorii ale conspirației și - se suspectează - propagandă susținută de Rusia.
Posturi TV naționale au difuzat mesaje anti-vaccin și corona-sceptice transmise de activiști și politicieni cunoscuți, diseminând în rândurile populației dubii cu privire la măsurile de prevenire și contribuind la creșterea numărului de infectări, au declarat un demnitar guvernamental și doi experți.
Din 22 iulie România înregistrează zilnic peste 1.000 de noi cazuri confirmate și crește și numărul pacienților de la terapie intensivă. Țară adoptă măsuri de carantină la nivel local și unele autorități locale au impus portul obligatoriu al măștii în orice loc public în speranța inversării tendinței. Guvernul a avertizat să nu se dea crezare surselor neoficiale care răspândesc dezinformare despre virus.
„Am avut mai multe tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat pentru Politico Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență al guvernului român și unul dintre principalii demnitari români responsabili cu răspunsul la pandemie.
Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale până la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficiali, care a scris public orice informație pentru a avertiza populația ce trebuie să facă”, a declarat Arafat.
„Am avut de asemenea campanii foarte bine finanțate din partea unora care au vrut să apară public pentru a ne sfida recomandările, vizându-i pe tineri pentru a-i convinge să nu mai poarte mască”, a declarat el.
„Unii oameni au apărut în presă cu opinii fără nici o bază științifică, inclusiv medici nespecializați în domenii legate de Covid-19, pledând împotriva măsurilor preventive.”
Actualul val poate fi atribuit dezinformării „măcar parțial”, a declarat Arafat.
„Toate acestea luate la un loc au avut în mod cert un impact asupra populației, creând confuzie și recrutând un număr de oameni care au încetat să mai respecte regulile, au încetat să mai poarte mască și au început să răspândească teorii ale conspirației. De aici bineînțeles că am ajuns la o răspândire mai mare a virusului în comunitate, întrucât regulile nu au fost respectate”, a adăugat el.
O parte a dezinformării poate fi urmărită până la publicații sprijinite de statul rus, a declarat un expert.
„Cei care construiesc aceste campanii de dezinformare sunt actori statali, dar și o multitudine de actori locali”, a declarat Corina Rebegea, directoare pentru adaptabilitate democratică la Center for European Policy Analysis. Rebegea arată că publicația Sputnik a Rusiei și câteva grupuri din România ultranaționaliste și anti-vaccin promovează teorii ale conspirației încă de la apariția pandemiei.
Rebegea afirmă că și politicienii români „joacă un joc iresponsabil” amplificând și dând greutate dezinformării online despre coronavirus pentru a-i face rău guvernului.
„Mesaje care bagatelizează efectele coronavirusului sunt preluate de politicieni și comentatori consacrați”, a declarat Rebegea. „Pare a fi foarte periculos în România, deoarece vedem un model caracteristic Balcanilor, acolo unde penetrarea propagandei rusești este mai profundă”, a declarat ea.
Ediția locală a site-ului rus Sputnik a promovat manifestații de stradă împotriva măsurilor de siguranță luate de guvern și a sugerat repetat că efectele virusului sunt exagerate de guvern.
Organizatoarea unui protest recent din București contra măsurilor anti-pandemie, Iosefina Pascal, este totodată și asistentă a europarlamentarei române Maria Grapini, din grupul socialist. Pascal e una dintre cele mai prolifice susținătoare online ale corona-scepticismului din România, iar activitatea ei este urmărită îndeaproape și prezentată favorabil de ediția locală a Sputnik. Ea nu a putut fi contactată pentru a comenta.
Purtătorul de cuvânt al Sputnik a dat de la Moscova o declarație conform căreia publicația își rezervă dreptul de a cita surse după cum crede ea de cuviință. „În unele articole de pe site-ul nostru cităm experți, conferențiari, etc. și opiniile lor (exact cum faci și tu în articolul pe care-l scrii)”, a scris purtătorul de cuvânt. „Considerăm totodată că inserarea opiniei proprii diferite printre acele opinii sau etichetarea drept «dezinformare» a celor care nu corespund cu cele consacrate constituie o formă de cenzură pe care noi o găsim inadmisibilă.”
În România asemenea opinii influențează frecvent politica națională. „Cel mai mare partid din România, PSD, are și cel mai mare număr de oameni care neagă coronavirusul”, a declarat Rebegea. Lia Olguța Vasilescu, o importantă parlamentară a PSD, și-a exprimat pe Facebook îndoiala în privința datelor oficiale privind rata infectării, iar PSD și-a folosit conturile oficiale de pe rețelele sociale pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei.
PSD, un partid social-democrat, a pierdut puterea în 2019 în favoarea liberalilor, deși deține mai multe locuri în parlament.
Grapini a părăsit PSD anul acesta și a intrat în mult mai micul Partid al Puterii Umaniste (PPU). Ea nu a răspuns la o solicitare de a comenta.
O mare minoritate a populației României e vulnerabilă la dezinformare, atât pe internet cât și în afara lui, a declarat Nicolae Țîbrigan, un analist la Laboratory for the Analysis of Informational Warfare and Strategic Communication (LARICS), exemplificând cu un studiu din aprilie care arată că 41% din români cred că Covid-19 e o armă biologică fabricată în SUA.
Comparată cu majoritatea celorlalte state europene, cifra e ridicată, a afirmat expertul, dar comparativ cu țările vecine din Europa Centrală și de Est nu este excepțională. Încrederea redusă în presa de știri acreditată și în autoritățile statului constituie parte a motivului pentru care mai mulți români pleacă urechea la teorii ale conspirației, a declarat el.
„Sondajele indică faptul că oamenii care sunt predispuși să creadă în aceste teorii ale conspirației sunt de asemenea supuși unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid-19”, a afirmat Țîbrigan într-un e-mail. „Din nefericire, neglijența acestei categorii de oameni care sunt creduli în privința minciunilor de pe internet le pune propriile vieți și viețile celor din jurul lor în pericol.”
Traducere: Andrei Suba/RADOR.