"Dezechilibru în presă" pe tema cadourilor pentru profesori
Participanţii la o dezbatere organizată la Radio România Actualităţi susţin că în sistemul educaţional s-a creat un război artificial care are în centrul său profesorii.
20 Ianuarie 2014, 18:28
Reprezentanţii sindicatelor din învăţământ le-au cerut astăzi părinţilor şi cadrelor didactice să nu mai compenseze lipsa fondurilor din sistem cu bani din propriile buzunare.
Solicitarea vine în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut o învăţătoare de la Şcoala 10 din capitală a fost înregistrată în timp ce le cerea elevilor bani pentru cadourile personalului angajat în aceeaşi unitate şcolară.
De atunci - potrivit raportărilor de profil, numărul plângerilor asemănătoare a crescut.
Sindicaliştii, inspectori şcolari şi membri ai Comisiei de etică din învăţământul preuniversitar au conchis însă, într-o dezbatere la postul nostru de radio, că cea mai mare parte de vină pentru amploarea căpătată de tema "bani pentru cadourile profesorilor" o poartă mass-media, care ar fi exagerat ştirile şi relatările difuzate.
Cele trei părţi invitate, la dezbaterea de prânz de al postul nostru de radio, au fost de aceeaşi părere: în sistemul educaţional din România s-a creat, în ultimele săptămâni, un război nedrept şi artificial, care are în centrul său cadrele didactice.
Mass-media au fost chiar învinovăţite că au manifestat dezechilibru în genuri jurnalistice care au aprofundat subiectul banilor pentru cadourile profesorilor.
Cod de etică pentru părinţi
Sindicalişti, inspectori şcolari şi membri ai Comisiei de Etică din învăţământul preuniversitar au căzut de acord că o soluţie pentru situaţia creată şi o măsură de preîntâmpinare a unora similare, totodată, ar putea fi reprezentată de constituirea unui cod de etică pentru părinţi, simultan celui pentru profesori - anunţat săptămâna trecută de ministrul educaţiei.
Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret" Marius Nistor crede că doar aşa se poate stabili ce are potenţial de reclamaţi, astfel încât să nu se exagereze.
"Pe campania aceasta excesivă avem situaţii în care cadrele didactice au fost agresate de unii părinţi, aşa cum s-a întâmplat în ultima vreme vizavi de cadrele didactice.
"Nu este normal ca întreg corpul profesoral să fie acuzat de luare de şpagă şi de corupţie", spune Marius Nistor.
Vicepreşedintele Comisiei de Etică pentru învăţământul preuniversitar şi membru fondator, Claudia Cocoşilă, apreciază că problema tentaţiei colectei s-ar putea rezolva prin alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.
Codul de etică, la care forul pe care-l reprezintă lucrează, este şi el considerat un posibil as.
"Codul de etică nu este un instrument coercitiv şi nu este un instrument de sancţionare", spune Claudia Cocoşilă.
Proteste ale sindicaliştilor
Expertul Alexandrina Peter de la Inspectoratul General Bucureşti, susţine că instituţia sa nu are atribuţii în sancţionarea cadrelor didactice, drept pentru care sunt aşteptate concluziile anchetelor demarate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, adică sfârşitul acestei săptămâni.
"Noi nu putem să cercetăm decât aspectele generale şi managementul unităţilor. De aia, şi putem să şi demitem directori, că tot noi i-am detaşat în interesul învăţământului", spune Alexandrina Peter.
În prezent nu există niciun set explicit de reglementări în privinţa activităţii profesorilor.
Autorităţile în domeniu invocă, totuşi, Legea educaţiei, regulamentele de organizare şi funcţionare de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ sau deontologia profesională.
Sindicaliştii de la "Spiru Haret" vor protesta mâine faţă de întârzierea plăţii salariilor.
Liderul Marius Nistor spune că va fi pichetat Ministerul de Finanţe.
Potrivit Mediafax, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, spunea pe 9 ianuarie că salariile din învăţământ vor fi plătite în câteva zile, întârzierea nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, care nu este valabil doar în sectorul educaţiei.