Dezbaterile pe tema Legii pensiilor, suspendate temporar
Senatorii vor continua, săptămâna viitoare, să discute pe marginea proiectului Legii unitare a pensiilor, după ce conducerea senatului a decis să întrerupă dezbaterile din plen.
20 Aprilie 2010, 08:26
Senatorii vor continua, săptămâna viitoare, să discute, pe marginea proiectului Legii unitare a pensiilor.
Conducerea senatului a decis să întrerupă dezbaterile din plen pe marginea proiectului Legii, urmând ca mâine să discute proiectele de lege care riscă să treacă prin adoptare tacită.
La dezbateri a participat şi premierul Emil Boc, care a precizat că sistemul pensiilor nu va fi sustenabil pe perioadă medie şi lungă dacă nu este reformat.
Şeful guvernului a arătat că dacă actualul sistem nu va fi reformat, deficitul bugetar legat de plata pensiilor va creşte de la 1,6 % - cât este acum - la 6 procente.
Vârsta medie reală de pensioare din România este de 54 de ani şi 7 luni, mult diferit faţă de vârsta legală de pensionare.
Premierul a precizat că acest fapt este cauzat de pensionările anticipate şi pe caz de boală.
Ministrul muncii, Mihai Şeitan a spus că sistemul de pensii ar fi trebuit oricum reformat, acesta ne mai fiind sustenabil.
Mihai Şeitan a mai declarat că speră ca dezbaterile să permită ca acest proiect de lege "să asigure cel puţin două lucruri importante, o sustenabilitate financiară şi o eliminare a discriminărilor şi discrepanţelor dintre diversele categorii sociale".
O poziţie aparte faţă de proiectul legii unitare a pensiilor o are ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea.
El a declarat că nu poate fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi a susţinut necesitatea amendării actului normativ.
Pe de altă parte, PSD nu poate accepta egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, elementele de retroactivitate a legii pentru pensiile militarilor şi modificarea modului de calcul al punctului de pensie.
Senatorul PSD Dan Şova a spus că "nu este în interesul celor 6 milioane de pensionari din România să adoptăm o lege care ulterior se va demonstra a fi neconstituţională".