Dezbaterile pe buget continuă în comisiile de specialitate parlamentare
Singurele alocări suplimentare la buget au fost la Academia Română şi la Agerpres, cu câte 1 milion de lei, şi la Institutul Cultural Român, 500 de mii de lei.
Articol de Iulian Olescu, 13 Decembrie 2015, 10:12
Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat sâmbătă bugetele mai multor instituţii şi ministere, urmând ca dezbaterile asupra întregului proiect să se încheie duminică seară.
Singurele alocări suplimentare la buget au fost la Academia Română şi la Agerpres, cu câte 1 milion de lei, şi la Institutul Cultural Român, 500 de mii de lei.
La Ministerul Economiei s-a făcut o realocare de fonduri dinspre sprijinirea exporturilor către programul de încurajare a tinerilor debutanţi în afaceri, de 1, 7 milioane de lei.
Un punct important în cadrul dezbaterilor la bugetul acestui minister a fost cel legat de restructurarea şi eficientizarea companiilor de stat.
Ministrul de resort, Costin Borc, a precizat că se va urmări introducerea managementului profesionist la toate societăţile de acest tip.
Costin Borc: "Ar trebui să avem consilii de administraţie profesioniste, trebuie să avem manageri profesionişti, pentru că numai aşa vom putea să avem oameni care sunt responsabili, care nu vor să paseze responsabilitatea dintr-o parte în alta, transparentizarea execuţiei bugetare a tuturor companiilor de stat. Sunt mai mult decât partizanul unei astfel de idei".
Costin Borc a mai precizat că se vor căuta soluţii ca acei oameni pentru care s-a declanşat urmărirea penală să nu mai poată ocupa o funcţie de conducere. Un alt minister la care dezbaterile au fost substanţiale a fost cel al Fondurilor Europene. Ministrul Aura Răducu a precizat că se vor face eforturi pentru simplificarea procedurilor şi sprijinirea beneficiarilor, inclusiv la nivel regional.
Aura Răducu: "Se va crea reţeaua de puncte de informare, "one stop shop", care înseamnă nu numai informare despre toate programele, vom avea în fiecare regiune şi judeţ oameni care să asiste beneficiarul cu informaţii şi chiar să îi ajute cum să facă, puţin cum era la agricultură, să vină şi să-i ajute, "uite ce ai de făcut!"
Printre ordonatorii de credite ale căror bugete au fost adoptate se numără Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Energiei şi cel al Culturii, Ministerul Afacerilor Externe şi al Apărării Naţionale.