Dezbaterii în comisii asupra bugetului de stat
Dezbateri prelungite până aproape de miezul nopţii în Comisiile reunite de buget şi finanţe ale celor două Camere.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Decembrie 2017, 07:14
Dezbateri prelungite până aproape de miezul nopţii în Comisiile reunite de buget şi finanţe ale celor două Camere, însă, cu toate acestea, parlamentarii nu au reuşit să dea raportul final asupra proiectului bugetului de stat pe anul viitor, aşa cum intenţionau.
Opoziţia a reuşit să-şi promoveze foarte puţine dintre cele aproape 4.000 de amendamente depuse, iar fondurile alocate pentru ministere şi pentru ordonatorii principali de credite au rămas la nivelul propus de guvern, cu mici excepţii, după cum relatează reporterul RRA, Alina Stănuţă: "De dimineaţă de la ora 9:00 până aproape de miezul nopţii, parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finanţe au reuşit să aprobe foarte multe bugete alocate ministerelor şi instituţilor aflate în subordinea autorităţilor centrale.
Discuţiile din comisii au fost uneori tensionate, alteori mai relaxate, între putere şi opoziţie.
Puţine amendamente au reuşit să treacă de votul majorităţii PSD- ALDE.
Aceste modificări au adus suplimentări de fonduri la anumite instituţii.
De exemplu, Ministerul Culturii a primit 10 milioane de lei pentru Monumentul Unirii, de la Alba-Iulia, iar Ministerului Transporturilor, care a anunţat că în 2018 vor fi inauguraţi 156 de kilometri de autostradă, a primit 240 de milioane de lei pentru modernizarea Drumului Naţional Târgu-Frumos Botoşani.
Şi bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat de Comisiile reunite cu 50 de milioane de lei, pentru programul de realizare a sistemului anti-grindină.
În timpul dezbaterilor, ministrul de resort, Petre Daea, anunţa că bugetul pentru anul viitor prevede fonduri pentru subvenţii de la buget, urmând ca acestea să fie recuperate de la UE.
România a accesat aproape toate fondurile disponibile prin APIA - a mai subliniat ministrul Petre Daea.
Petre Daea: "Gradul de accesare în România este de 99,9 %.
Vă rog să verificaţi şi să vedeţi că aşa este situaţia.
România n-a pierdut niciun leu şi este interesată să ia tot."
Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost aprobat.
Ministrul de resort, Liviu Pop, arăta în faţa parlamentarilor că fondurile destinate ministerului pe care îl conduce sunt cu 4 miliarde de lei mai mari decât anul acesta.
Din partea opoziţiei, deputatul PNL Raluca Turcan a solicitat creşterea bugetului educaţiei.
Raluca Turcan: "Din analizele pe care le-am făcut, e clar că trebuie întărite câteva direcţii în Ministerul Educaţiei Naţionale.
Una este aceea a învăţământului profesional, a doua este aceea a consilierii în ruta educaţională pe care o urmează elevii, a treia este aceea a supravegherii elevilor şi după orele de curs."
Dezbaterile s-au suspendat aproape de miezul nopţii, întrucât un amendament prin care se propunea creşterea bugetului alocat Ministerului Românilor de Pretutindeni nu şi-a găsit susţinerea la Ministerul de Finanţe."