Dezbateri publice privind modificarea legislaţiei penale
Ministerul Justiţiei deschide, în această săptămână, seria dezbaterilor publice privind modificarea legislaţiei penale referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile CCR.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Iunie 2017, 07:46
Ministerul Justiţiei deschide, în această săptămână, seria dezbaterilor publice privind modificarea legislaţiei penale referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile CCR.
La dezbaterea de miercuri au fost invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri, urmând ca la discuţiile programate pe 3 iulie să participe reprezentanţii sistemului judiciar, asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, mediului academic şi profesiilor juridice liberale.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, la începutul acestei luni, că infracţiunea de abuz în serviciu va fi redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.
Reporterul RRA, Petruţa Obrejan: "Magistraţii CCR consideră, în motivarea deciziei, publicată în urmă cu patru zile, necesară instituirea de către legiuitor a unui prag al pagubei, precizând că nu este suficient să se constate că faptele incriminate aduc atingere anumitor valori sociale ocrotite, ci că această atingere prezintă sau nu un anumit grad de gravitate care să justifice sancţiunea penală.
În opinia acestora, dispoziţiile penale în vigoare referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu sunt formulate în sens larg şi în termeni vagi, ceea ce determină un grad sporit de impredictibilitate, această redactare constituind, totodată, şi premisa unor interpretări sau aplicări arbitrare sau aleatorii.
Pe de altă parte, magistraţii CCR susţin că instituţia pe care o reprezintă nu are competenţa de a remedia acest viciu normativ.
Întrebat dacă are vreo soluţie pe acest subiect, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, afirma recent că dezbaterile au tocmai acest scop de stabilire a unui prag şi nicio opinie nu va fi exclusă din start."