Dezbateri pe marginea proiectului legii offshore
Conducerea Senatului stabilește calendarul dezbaterilor în procedură de urgență pe marginea proiectului legii offshore.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Aprilie 2022, 15:12
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Conducerea Senatului stabilește la această oră calendarul dezbaterilor în procedură de urgență pe marginea proiectului legii offshore.
Coaliția de guvernare spune că noua lege va produce efecte vizibile în economie imediat ce va fi aplicată.
De cealaltă parte, opoziția cere dezbateri cu toți factorii implicați și anunță că va amenda proiectul legii.
Alina Stănuță, de la Palatul Parlamentului: "Conducerea Senatului a solicitat astăzi Consiliului Legislativ și Consiliului Economic și Social avizele pentru legea offshore și se așteaptă ca aceste documente să fie primite la Senat, în cel mult două săptămâni. Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, declara cu puțin timp în urmă că speră ca la începutul lunii mai, documentul să treacă de Senat, ca primă Cameră sesizată. Documentul va asigura stabilitate și predictibilitate companiilor interesate, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă. Acesta spunea că în perioada următoare vor începe investițiile în perimetrul Neptun Deep și deja vor fi extrase gaze din Marea Neagră în a doua jumătate a acestui an. Şi președintele PSD, Marcel Ciolacu, declara că legea va fi echilibrată pentru statul român și pentru investitori.
Marcel Ciolacu: "Statul român va câștiga 60%. Companiile, care sunt două, au 40% din beneficiile din gazul din Marea Neagră."
Din opoziție, parlamentarii USR au pregătit deja amendamente. USR așteaptă ca în Parlament noua lege offshore să fie dezbătută transparent, cu toți factorii implicați, inclusiv investitori, pentru a se evita situația din 2018, când, după discuții superficiale, investițiile nu au mai început. Cristina Prună de la USR vorbește despre unele dintre amendamentele pe care le pregătește pentru legea offshore.
Cristina Prună: "Banii obținuți din redevenţe și impozite suplimentare să se ducă pe modelul norvegian în pensiile românilor, și noi am gândit un sistem ca fiecare român, prin Pilonul II de pensii, să aibă un cont în care să intre acești bani, iar administratorii de cont să multiplice acești bani în economie, în investiții precum industria energetică sau chiar industria chimică."
Pe de altă parte, astăzi, la Camera Depudaților, ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost invitat de parlamentarii AUR în cadrul dezbaterii "Ora Guvernului", pentru a da explicații privind calitatea pe care o deține Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență."