Dezbateri la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului
Începutul dezbaterilor a stat sub semnul apelului la unitate şi dialog între toate forţele politice româneşti pentru protejarea comunităţilor istorice de români.
14 August 2017, 16:24
Anul viitor, când vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire, românii vor avea un arbore în care fiecare creangă va reprezenta, simbolic, fiecare comunitate românească; vor fi inscripţionate toate ţările şi teritoriile unde conaţionalii noştri trăiesc, numărul lor, dar şi distanţa faţă de ţara mamă.
Proiectul a fost anunţat de Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, la deschiderea festivă a Universităţii de Vară a românilor de pretudindeni de la Izvoru Mureşului.
Andrei Moldovan: Mănăstirea de la Izvorul Mureşului va fi gazda arborelului neamului românesc, al tuturor românilor din comunităţile învecinate şi din diaspora în care se vor aşeza plăcuţe cu populaţia care este aşezată în statele respective. Mănăstirea este mănăstirea tuturor românilor de pretutindeni.
Realizator: Începutul dezbaterilor a stat sub semnul apelului la unitate şi dialog între toate forţele politice româneşti pentru protejarea comunităţilor istorice de români din jurul graniţelor.
Eugen Tomac, preşedintele executiv al PMP: Cred că este nevoie de dialog între toate forţele politice pentru a înelege cât mai bine realităţile din aceste comunităţi, pentru că discutăm despre români care sunt desnaţionalizaţi şi cred că este bine ca modelul românesc, în ceea ce priveşte protejarea minorităţilor, să fie implementat cu succes şi în aceste state, fie că vorbim de Ucraina, Serbia şi nu numai. De asemenea, cred că este nevoie de o implicare mult mai aplicată a statului şi o coordonare mult mai eficientă a tuturor instituţiilor.
Realizator: Dezbaterile de la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului continuă cu tema: "Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc" - ne-a transmis corespondentul RRA Angela Bîrsan.