Dezbateri în Parlament asupra anexelor proiectului bugetului de stat
Printre ministerele ale căror bugete urmează a fi discutate se află şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi fondurilor europene, unde opoziţia a depus peste 1.700 de amendamente.
Articol de Angela Matei, 19 Decembrie 2017, 12:29
La Parlament urmează să fie reluate, în mai puţin de o oră, dezbaterile asupra anexelor proiectului bugetului de stat pe 2018, anexe care detaliază sumele alocate fiecărui minister şi instituţie importantă.
Ieri, bugetul a fost deja aprobat pe articole şi se aşteaptă ca şi astăzi discuţiile să aibă loc într-un ritm accelerat, în pofida criticilor opoziţiei, care a reclamat că nu are cum să-şi susţină amendamentele.
Se anunţă dezbateri interesante, pentru că urmează instituţii precum Curtea Constituţională sau Consiliul Concurenţei, ale căror fonduri au fost majorate în Comisiile de buget finanţe faţă de proiectul guvernului şi, dacă în cele două cazuri vorbim de sume mai mici de două milioane de lei, rămâne de văzut dacă o altă propunere votată în comisii, cea prin care 60 din cele 85 de milioane de lei ale fondului de rezervă bugetară se duceau către programul de sprijin al cultelor, va trece şi în plenul parlamentului.
Spun acest lucru pentru că există deja precedentul creat ieri, când un amendament admis în comisie a fost respins, iar primăriile au pierdut ceea ce câştigaseră, respectiv alocarea integrală a cotelor defalcate din impozitul pe venit.
Printre ministerele ale căror bugete urmează a fi discutate se află şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi fondurilor europene, unde opoziţia a depus peste 1.700 de amendamente.
Sunt şanse mici ca să fie acceptate, având în vedere numărul mare al acestora, însă, având în vedere numărul total, cel de peste 4.000, s-a ajuns la decizia de a se aloca un minut pentru fiecare amendament.
Regula a impus a un ritm susţinut, deşi au existat tensiuni între putere şi opoziţie pe teme de procedură.
Este de aşteptat să se menţină şi astăzi un ritm accelerat de dezbatere, având în vedere că mai sunt de discutat 60 de ordonatori principali de credite şi bugetul asigurărilor sociale de stat, iar senatorii şi deputaţii vor să dea votul final asupra celor două proiecte până vineri, când se încheie sesiunea parlamentară.