Dezbateri în Comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei
Comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei, prezidată de deputatul PSD, Florin Iordache, dezbate, astăzi, pe marginea articolului privind răspunderea magistraţilor.
Articol de Cătălin Purcaru, 28 Noiembrie 2017, 13:18
Comisia parlamentară de modificare a legilor justiţiei, prezidată de deputatul PSD, Florin Iordache, dezbate, astăzi, pe marginea articolului privind răspunderea magistraţilor.
Activitatea în Comisia specială privind legile justiţiei a început cu o solicitare din partea deputatului USR, Stelian Ion, pentru suspendarea lucrărilor şi reluarea prin alte proceduri, a dezbaterii pe legile justiţiei, însă această cerere a fost respinsă.
Tot atunci, preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD, Florin Iordache, a dat asigurări că discuţiile privind modificările la legile justiţiei vor continua în legislativ, afirmând că modificările la actul normativ nu pun în pericol independenţa justiţiei.
Florin Iordache: Prin toate modificările care le-am făcut şi pe care le vom face, nu scădem independenţa justiţiei şi nu scădem în niciun fel puterea şi lupta împotriva corupţiei, nu va fi diminuată. Noi ţinem cont de toate părerile avizate. Nu am făcut absolut nicio modificare care să atingă independenţa justiţiei.
Reporter: Dezbaterile au continuat pe un articol din lege care prevede că magistraţii sunt suspendaţi din funcţii, atunci când au fost aleşi sau au fost numiţi într-un post de demnitate publică. Liberalii s-au pronunţat împotriva acestei prevederi, susţinând că practic se elimină o incompatibilitate.
Ioan Cupşa, deputat PNL: Mi se pare absurd ca un judecător să se suspende, iar mai apoi să devină viceprimar al comunei Băicoi sau comunei /.../. Este o funcţie de demnitate publică, aleasă, în egală măsură se întâmplă acelaşi lucru. Uitaţi-vă la lista lungă de funcţii de demnitate publică în care poate fi numit un procuror! Vorbim despre independenţă, vorbim despre o carieră în care trebuie să se dedice în exclusivitate înfăptuirii justiţiei şi noi, din când în când, dorim să îl facem demnitar.
În final, s-a adoptat articolul în forma: procurorii şi deputaţii sunt suspendaţi la momentul în care sunt numiţi într-o funcţie de demnitate publică.
Suspendarea durează pe o perioadă cât au fost numiţi în funcţie, iar la încetarea mandatului, magistraţii revin la instanţa sau parchetul unde au funcţionat.
La această oră, este pauză la Comisia specială privind legile justiţiei, urmând ca dezbaterile să fie reluate pe alte articole, inclusiv pe cel privind răspunderea patrimonială a judecătorilor şi procurorilor.