Dezbaterea proiectului privind graţierea unor pedepse, amânată
Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, declara că s-au depus multe amendamente şi trebuie avută în vedere o discuţie aplicată.
Articol de Radiojurnal, 07 Martie 2017, 17:48
Cu puţin timp în urmă, Comisia Juridică a Senatului a anunţat amânarea cu două săptămâni a dezbaterii proiectului de lege privind graţierea unor pedepse.
Preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, declara că s-au depus multe amendamente şi trebuie avută în vedere o discuţie aplicată.
În şedinţa de astăzi s-a întocmit raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, ne-a informat redactorul nostru, Alina Stănuţă.
Senatorul PSD Nicolae Şerban vrea ca de graţiere să beneficieze şi persoanele condamnate pentru unele infracţiuni de corupţie cum ar fi: luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Parlamentarul social-democrat a depus acest amendament la legea graţierii, aflată pe traseul legislativ.
Iniţiativa lui Şerban Nicolae nu este susţinută nici de PSD, nici de guvern, şi este criticată de opoziţie şi de şeful statului.
Amendamentul propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, criticat
Reporter: Amalia Bojescu - Partidele politice de la putere, dar şi din opoziţie critică amendamentul propus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul de lege privind graţierea.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, se pronunţă împotriva graţierii faptelor de corupţie şi este de părere că trebuie investiţi mai mulţi ani în infrastructura penitenciară.
Liviu Dragnea: "Eu nu susţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Doar legea graţierii nu rezolvă o problemă. Trebuie, împreună cu colegii din guvern şi cu primul ministru, să conceapă un plan complex pentru rezolvarea problemei, care ţine şi de investiţii în infrastructura penitenciarelor, eventual de construcţie a noi penitenciare, care ţine de multe alte lucruri".
Reporter: Din opoziţie, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că proiectul de lege privind graţierea nu rezolvă problemele din sistemul penitenciar.
În plus, ea afirmă că măsura graţierii trebuie să fie un act de clemenţă real pentru cei deja condamnaţi.
Raluca Turcan: "Dacă se face, să contribuie la rezolvarea suprapopulării penitenciarelor. Graţierea, de asemenea, să se aplice celor care, în momentul de faţă, sunt în închisori, şi nu celor care urmează să ajungă în închisori".
Reporter: Premierul Sorin Grindeanu spune că executivul nu este de acord cu graţierea faptelor de corupţie şi reaminteşte că în proiectul trimis parlamentului nu se regăsesc propunerile senatorului PSD.
Sorin Grindeanu: "Noi am trimis un proiect de lege în parlament care nu avea prevăzute aceste lucruri. Acel amendament nu este suţinut de către guvern."
Reporter: Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, se declară împotriva unui astfel de proiect.
Klaus Iohannis: "Dacă s-ar graţia corupţii, cred că s-ar da un semnal total greşit în societate. Şi contez pe realismul şi pe buna credinţă a parlamentarilor".
Reporter: Proiectul de lege privind graţierea se află în dezbaterea Comisiei Juridice de la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.