Dezbaterea proiectului pentru reforma pensiilor speciale, la Camera Deputaţilor
Proiectul de reformă a pensiilor speciale ajunge săptămâna aceasta în dezbatera Camerei Deputaţilor, cu modificări semnificative faţă de varianta adoptată în Senat. Reprezentanţii PSD şi PNL cred că astfel vor fi satisfăcute cerinţele Comisiei Europene, dar parlamentarii opoziţiei susţin că amendamentele depuse la comisia de resort nu sunt suficiente.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Iunie 2023, 13:41
Reforma pensiilor speciale este un jalon în PNRR, de care depinde alocarea de fonduri europene. Documentul a trecut de Senat în primăvară și acum este în dezbaterea Camerei Deputaților. Reprezentanții puterii au susținut că amendamentele depuse la legea adoptată deja de Senat respectă angajamentele din PNRR și au subliniat că România are nevoie de banii europeni pentru investiții.
Principalele modificări vizează creșterea etapizată a vârstei standard de pensionare de la 60 la 65 de ani și o vechime în profesie de minimum 25 de ani pentru a beneficia de indemnizație. În plus, nu se vor putea cumula mai multe pensii speciale. De asemenea, beneficiarii pensiilor speciale care vor depăși salariul mediu brut pe economie vor avea impozitată cu 30% partea care nu reprezintă contributivitatea.
Documentul este deja criticat de opoziție. USR susține că modificările sunt nesemnificative, iar AUR avertizează că pot apărea probleme de neconstituționalitate. Pe de altă parte, la Senat a fost depus recent un proiect al PSD care vizează eliminarea pensiilor parlamentarilor.
Acesta este al doilea proiect depus, după ce anul trecut o inițiativă similară a fost declarată neconstituțională de CCR. Proiectul de lege ar putea fi adoptat până la sfârșitul acestei luni, când se încheie sesiunea legislativului.