Dezbatere publică a proiectelor de planuri cadru pentru liceu
Ministerul Educaţiei a prezentat luni în coaliţia de guvernare strategia de consultare şi dezbatere publică a proiectelor de planuri cadru pentru liceu.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Februarie 2025, 08:29
Ministerul Educaţiei a prezentat luni în coaliţia de guvernare strategia de consultare şi dezbatere publică a proiectelor de planuri cadru pentru liceu, a anunţat Daniel David pe blogul personal. Tot luni, Bogdan Cristescu, secretar de stat în minister, a subliniat într-o conferinţă că noile planuri-cadru nu prevăd eliminarea vreun discipline şi urmăresc să aducă o flexibilitate crescută. El a explicat că după aceste planuri vor fi realizate programele şcolare, apoi se va trece la formarea căilor didactice, iar ulterior la realizarea manualelor. Noile planuri cadru vor intra în vigoare în toamna anului viitor.
Felicia Mocanu are mai multe detalii: ”Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării a adus lămuriri referitoare la planurile cadru propuse pentru consultare publică, sublinind că nu au fost eliminate nici un fel de discipline din programa şcolară.
Bogdan Cristescu: ”Legea educaţiei a modificat trunchiul comun şi atunci acest trunchi comun este valabil pentru toţi elevii de liceu din România, spre deosebire de situaţia actuală, în vigoare, când trunchiul comun era caracteristic doar filierelor. Prin propunerea de proiect de plan-cadru, trunchiul comun este unic tuturor. Nu s-a scos nici o disciplină. Ceea ce s-a intervenit ,a fost scos caracterul obligatoriu, acelaşi, unic pentru toţi elevii, în materie de conţinut.”
Gabriel Vrânceanu, şef Serviciu dezvoltare curiculum din cadrul Centrului Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, a oferit detalii legate de felul în care va arăta în viitor examenul de bacalaureat.
Gabriel Vrânceanu: ”Limba şi literatura română este proba obligatorie pentru toţi elevii, chiar dacă nu toţi vor avea aceeaşi programă de liceu. Mai avem clar competenţele de limbă modernă 1 şi 2, şi competenţele digitale. Acestea sunt probe obligatorii în viitorul examen de bacalaureat pentru toţi elevii. Toate celelalte discipline, cel puţin cele existente în trunchiul comun, sunt în continuare corespondente cu probe ale examenului de bacalaureat, dar nu mai există altă disciplină care să fie obligatorie tuturor elevilor absolvenţi de liceu.”/editor Florin Lepadatu/