Dezbatere privind planul naţional de combatere a violenței școlare
Printre măsurile propuse de Ministerul Educației se numără instalarea camerelor de supraveghere în toate școlile, activități extracuriculare pentru dezvoltarea emoțională a copiilor și un concurs anual denumit "Ia atitudine, spune stop violenței!".
Articol de Felicia Mocanu, 04 Aprilie 2024, 13:51
Planul naţional de combatere a violenței școlare pentru următorii trei ani este tema principală a unei dezbateri organizate joi de Ministerul Educației.
Documentul a fost pus în dezbatere publică pe 29 martie și prevede, printre altele, dotarea școlilor cu sisteme audio-video. Conform datelor prezentate de Ministerul Educației, în anul școlar trecut au fost înregistrate aproximativ 5.400 de cazuri de violență, 73% dintre ele fiind atac la persoană.
Printre măsurile propuse de Ministerul Educației se numără instalarea camerelor de supraveghere în toate școlile, activități extracuriculare pentru dezvoltarea emoțională a copiilor, coordonate de cadre didactice, consilieri școlari sau voluntari și un concurs anual denumit "Ia atitudine, spune stop violenței!".
Sunt elevi care vor să renunțe la școală din cauza actelor de violență repetate din unitățile de învățământ, spune Ana Maria Coroian, asistent social.
"Propunerea mea este o dată pe lună și părinții să participe la viața școlară a copiilor lor prin întâlniri susținute în școală. Se vede cum crește nivelul copilului de a-și dori să abandoneze școala. Sunt copii perfect capabili cognitiv sau funcționali din toate punctele de vedere și aceștia încep să devină timorați pentru că nu mai pot să facă față în interiorul școlii la factorii de stres".
Şi Organizația World Vision România a venit cu o propunere importantă pentru elevi.
Andreea Bujor, director de comunicare: "Dezvoltarea unei platforme online aferente numărului 119, în parteneriat cu ANPDCA, cu STS. Copiii ne-au spus că principala modalitate prin care ei preferă să reclame un abuz atunci când în școală nu sunt ascultați de profesori sau de conducerea școlii este online. Considerăm că trebuie realizate și campanii de conștientizare în școli, de promovare a acestui număr. Bineînțeles, după ce această reclamație este înregistrat în platforma online, trebuie să existe și un protocol de intervenție și soluționare a problemei semnalizate".
Conform celor mai recente statistici, în România, jumătate dintre elevi suferă de amenințări, umilință sau violență fizică, iar 81% sunt martori ai situațiilor de bullying.