Dezbatere privind educaţia timpurie în România
O serie de lideri politici au participat, astăzi, la o dezbatere organizată de un post de televiziune privind educaţia timpurie în România.
Articol de Andrei Şerban, 04 Noiembrie 2020, 20:59
O serie de lideri politici au participat, astăzi, la o dezbatere organizată de un post de televiziune privind educaţia timpurie în România.
S-a subliniat nevoia de creştere a finanţării şi de reducere a birocraţiei în înfiinţarea creşelor şi a grădiniţelor.
Reporter: Andrei Şerban - Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că problema cea mai gravă legată de buna funcţionare a creşelor şi a grădiniţelor o reprezintă lipsa banilor.
Kelemen Hunor: Avem o problemă de infrastructură şi această problemă trebuie rezolvată prin investiţii. Creşele, 90%, sunt în mediul urban. În mediul rural, acolo unde există şi o categorie defavorizată destul de semnificativă, nu au această infrastructură. Deci, bani pentru investiţii, pentru infrastructură şi pentru a asigura personalul de specialitate, atât pentru zona şi segmentul de creşă, cât şi pentru celelalte segmente.
Reporter: Deputatul USR, Claudiu Năsui, a reclamat birocraţia excesivă în ceea ce priveşte înfiinţarea de creşe şi de grădiniţe noi.
Claudiu Năsui: Avem cazuri în care am vorbit cu părinţi care şi-au lăsat locurile de muncă şi au înfiinţat ei o grădiniţă, pentru că nu găseau ce căutau. Şi chiar şi acolo s-au lovit de bariera aceasta birocratică imensă. Aici este un loc în care statul român ar trebui să facă ceva, şi anume, cumva să imite bunele practici europene.
Reporter: Liderul PRO România, Victor Ponta, a militat pentru eliminarea discriminării sociale pe criterii de venituri.
Victor Ponta: Bucureştiul este cel mai reprezentativ pentru toaţă ţara. Avem şcoli şi grădiniţe foarte bune echipate. Şi tot în Bucureşti avem şcoli şi grădiniţie care arată ca în secolul XIX. Asta reflectă ce se întâmplă în toată ţara: unii copii au o şansă de a merge la o şcoală sau la o grădiniţă, în restul ţării nu au această şansă. Dacă nu lucrăm la şanse pentru cei care nu au resurse materiale, toate promisiunile pe care le tot face toată lumea în ultimii ani despre educaţie, rămân vorbe goale.
Reporter: Şi liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a subliniat faptul că excesul de reformă în educaţie a provocat o lipsă de standarde în cazul învăţământului timpuriu, de la creşe şi de la grădiniţe.
(RS)