Dezbatere privind dezinformarea rusă
Corupţia la nivel oficial în România face ţara vulnerabilă la influenţa Rusiei, care doreşte să slăbească democraţia şi securitatea ţărilor din NATO şi Uniunea Europeană.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Aprilie 2019, 11:25
Corupţia la nivel oficial în România face ţara vulnerabilă la influenţa Rusiei, care doreşte să slăbească democraţia şi securitatea ţărilor din NATO şi Uniunea Europeană, astfel încât aceste alianţe să nu mai poata funcţiona bine, a declarat, la o dezbatere privind dezinformarea rusă consilierul politic principal al Ambasadei americane la Bucuresti, David Schlaefer.
El a explicat că, din punctul de vedere al Administraţiei americane, corupţia este o chestiune de securitate naţională în contextul războiului hibrid dus de Rusia împotriva Occidentului.
reporter: Carmen Gavrilă - Consilierul politic principal al Ambasadei americane, David Schlaefer, a explicat că Rusia vrea să inducă românilor idei false ca aceea că nu ar face parte din cultura democratică occidentală, ci din cea orientală. Rusia nu are ambiţia de a determina România să iasă din NATO sau din Uniunea Europeană, a spus Schlaefer, dar pentru Moscova e suficient să semene îndoială şi disensiuni pentru a slăbi alianţele occidentale.
David Schlaefer a explicat că, din punctul de vedere al tuturor forţelor politice americane, corupţia face statele, inclusiv România, vulnerabile la influenţa exercitată de adversari, în acest caz Rusia: "guvernul american, atât prin reprezentanţii din România, cât şi prin cei de la Washington, prin Departamentul de Stat şi prin cel de Justiţie au transmis sau acelaşi tip de mesaje de îngrijorare în legătură cu ce se întâmplă în România în ultimii doi ani cu statul de drept, dar şi privind evoluţii care noi credem că vor slăbi instituţiile de justiţie şi democraţia.
Aceste îngrijorări sunt bipartizane, ele nu sunt doar republicane sau democrate; ele sunt îngrijorări americane şi le vor rămâne în continuare câtă vreme vom vedea tipuri de propuneri legislative, idei sau acţiunii ca cele din ultimii doi ani.