Dezbatere pe tema corupţiei în domeniul achiziţiilor publice
Jumătate din activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu, afirmă procurorul şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2018, 14:19
Jumătate din activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu, afirmă procurorul şef al instituţiei, Laura Codruţa Kovesi.
În cadrul unei dezbateri pe tema corupţiei în domeniul achiziţiilor publice, ea a precizat că, în România, problema corupţiei nu poate fi rezolvată doar arestând inculpaţi, trimiţând funcţionari în judecată sau obţinând condamnări, ci este nevoie şi de măsuri de prevenire.
Laura Codruţa Kovesi: "În general, când vorbim de fenomene infracţionale, abordarea acestora pleacă de la prevenire la combatere. În cadrul anchetelor pe care DNA le realizează, am constatat că în ceea ce priveşte /.../ în achiziţii publice sau fenomenul comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, avem moduri de operare care se repetă, întotdeauna am insistat pe această problemă, a prevenirii. Nu vom rezolva problema corupţiei în România doar arestând inculpaţi, doar trimiţând în judecată funcţionari publici sau obţinând condamnări. Corupţia în România poate fi rezolvată dacă efortul investigativ al procurorilor este dublat de măsuri de prevenire şi de educaţie serioasă în anticorupţie".
Prezent la aceeaşi dezbatere, procurorul general Augustin Lazar a spus că păstrarea încrederii în justiţia din România trebuie să fie o prioritate pentru cei care lucrează în sistem.
El spune că orice modificare legislativă trebuie să aibă la bază un studiu de impact.
Augustin Lazăr: "Ne desfăşurăm activitatea într-un mediu ambiental care este caracterizat printr-un ritm foarte alert al schimbărilor, prin complexitatea evenimentelor care se produc şi adeseori prin impredictibilitatea unor evenimente care apar. Noi trebuie să le cunoaştem, să le analizăm şi să le gestionăm conform ordinii de drept din România. În acest context, este foarte important să reuşim să păstrăm încredere într-o justiţie demnă, o justiţie a unei ţări europene, cu instituţii nediscreditate şi cu o egalitate veritabilă în faţa legilor".