Deţinuţii "vor dresa câini comunitari"
În etapa pilot a programului "Un câine educat, un prieten minunat", şase deţinuţi din Bucureşti şi Satu Mare vor avea antrenamente cu un numãr de şase câini comunitari.
Articol de Daniela Vasilescu, 05 Februarie 2013, 16:18
Primul proiect naţional de terapie a deţinutilor asistată de animale a fost lansat în România.
Proiectul "Un câine educat, un prieten minunat", este unul în parteneriat public-privat între Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Angel Dog din Satu Mare şi Dogtown din Bucureşti şi un club privat de dresaj din Capitală.
În etapa pilot a programului, 6 persoane private de libertate din Bucureşti şi Satu Mare vor avea antrenamente la nivel local cu un număr de şase câini comunitari.
De două ori de săptămână, timp de trei ore, deţinuţii vor învăţă să lucreze cu câini, astfel încât după două luni de antrenament să poată participa la susţinerea examenului de atestare în meseria de asistent dresor.
Proiect de reintegrare socială
Directorul adjunct al Administraţiei Penitenciarelor, comisar şef de penitenciare Cătălin Bejan, a spus că iniţiativa acestui proiect face parte din politica de reintegrare socială derulată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, iar dupa încheierea primei etape pilot, în funcţie de rezultate, se ia în considerare extinderea programului şi derularea la nivel naţional.
De asemenea, Cătălin Bejan a mai spus că cele şase persoane private de libertate au fost selectate din rândul deţinuţilor în regim deschis, au minim 12 clase, au executat deja o mare parte din pedeapsă, nu au condamnări foarte mari, au trecut prin criteriile de evaluare şi îndeplinesc condiţiile să facă parte din acest program.
Robert Caraman, general manager al clubului privat de dresaj, a spus că pentru deţinuţii cu care lucrează, acest proiect reprezintă o şansă importantă de a privi lumea diferit, de a face o schimbare în bine şi pe termen lung pentru viaţa lor. Proiectul beneficiază de expertiza ştiinţifică a Facultăţii de Psihologie şi ştiinţele Educaţiei a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.
Terapia şi activităţile asistate cu animale promovează interacţiunea pozitivă dintre om şi animal cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii umane şi a facilita procesul de recuperare al persoanelor care necesită îngrijire medicală sau psihică. Aplicată pe scară largă în Occident, acest tip de terapie neconvenţională şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, inclusiv în corectarea comportamentului delicvenţilor.