Deţinuţii din Botoşani vor pedepse mai blânde
De la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în urmă cu aproape două săptămâni, instanţele primesc numeroase cereri pentru pedepse mai blânde sau eliberare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 13 Februarie 2014, 14:07
De la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în urmă cu aproape două săptămâni, instanţele primesc numeroase cereri pentru pedepse mai blânde sau eliberare.
În Botoşani, câteva sute de persoane aflate în penitenciar au trimis astfel de solicitări la Tribunal sau la Judecătorie.
Până acum, 7 deţinuţi şi-au făcut bagajele şi au părăsit unităţile de detenţie, alţi peste 30 au primit mai puţini ani de închisoare.
În acord cu noua legislaţie penală, la Penitenciarul Botoşani au fost selectate dosarele a 186 de deţinuţi.
Instanţele de judecată din Botoşani au primit în ultimele zece zile aproape 400 de cereri de la deţinuţi de revizuire a dosarelor sau chiar eliberare din închisoare.
Cele mai multe acţiuni au fost depuse la Judecătoria Botoşani unde s-au înregistrat peste 260 de cereri.
Acestor acţiuni, li se adaugă alte zeci, înaintate Tribunalului Botoşani, instanţa competentă să analizeze pedepsele pentru infracţiunile comise.
Acestor solicitări li se mai adaugă alte 186, făcute de deţinuţi, direct la Comisia de Lucru de la nivelul penitenciarului.
"Până în prezent, în baza hotărârilor instanţelor de judecată, de la Penitenciarul Botoşani, un număr de şapte persoane condamnate au fost puse în libertate, pentru nouă persoane s-a înlocuit măsura închisorii, cu măsura reeducativă, de internare într-un centru de reeducare, iar pentru alte 33, a fost redusă pedeapsa de executare", a declarat Ana Maria Rotaru, purtător de cuvânt al instituţiei.
Primul arest la domiciliu, în Botoşani
Tot în baza noului Cod Penal, la Botoşani, a fost solicitat şi primul arest la domiciliu.
Magistraţii Judecătoriei au respins măsura cerută de un avocat, în cazul clientului său arestat preventiv în luna decembrie 2013, pentru conducerea fără permis şi refuzul de a i se recolta probe biologice.
"Instanţa de judecată, poate dispune ca, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere.
"În acest moment, nu dispunem de asemenea sisteme; nu se va dispune nici această obligaţie", potrivit magistraţilor.