"Determinare" în rezolvarea problemei caselor naţionalizate
Aflat în vizită oficială în România, preşedintele CEDO, Jean Paul Costa a declarat că a găsit la autorităţile române o atitudine deschisă în privinţa soluţionării problemei restituirii caselor naţionalizate.
22 Octombrie 2010, 13:47
Autorităţile române "sunt dispuse să coopereze cu forurile europene pentru a soluţiona problema restituirii caselor naţionalizate".
Evaluarea îi aparţine preşedintelui Curţii Europene a Drepturilor Omului, Jean Paul Costa şi vine în contextul în care cele mai multe procese intentate la CEDO statului român sunt legate de această problemă.
Jean Paul Costa este într-o vizită oficială de două zile în România, la invitaţia ministerului de externe.
Vineri dimineaţă, după întâlnirea cu preşedintele comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean, Jean Paul Costa a declarat pentru că a constatat faptul că există voinţă politică din partea Senatului României pentru a implementa deciziile Curţii.
"Această întâlnire cu preşedintele comisiei de politică externă din Senat a fost utilă. Am discutat despre probleme de interes comun, cum ar fi jurisprudenţa Curţii noastre, în care am luat decizii foarte importante în privina României.
"Există clar voinţa politică a Senatului în implementarea acestor decizii. Decizia Curţii este extrem de importantă în această delicată şi complexă problemă, restituirea caselor naţionalizate, iar acum concluziile vor fi înscrise pe agenda autorităţilor române", a declarat Jean Paul Costa.
România, cea mai condamnată la CEDO din UE
Vizita preşedintelui CEDO vine şi în contextul în care un studiu realizat de judecători din România arată că statul român a suferit în ultimul deceniu condamnări la CEDO pentru aproape toate tipurile de încălcări ale drepturilor omului.
Conform raportului pe 2009 al Curţii de la Strasbourg, România este ţara dintre statele UE cu cele mai multe condamnări la CEDO.
În clasamentul întocmit de Strasbourg, Bucureştiul mai este surclasat doar de Rusia şi Turcia, state care însă nu fac parte din Uniunea Europeană.
Pentru anii 2007 şi 2008, numărul total al cauzelor în care statul român a fost condamnat de către CEDO s-a ridicat la 173, de la bugetul de stat fiind făcute plăţi de peste 17 milioane de euro în contul despăgubirilor aferente acestora.