Despăgubirile în caz de cutremur, "incerte"
Astra, Carpatica, Euroins şi Exim nu ar îndeplini cerinţele privind fondul minim de garantare, este concluzia unor verificări realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Articol de Iulian Olescu, 16 Iulie 2015, 14:26
Asiguratorii ar face faţă extrem de greu plăţii despăgubirilor în cazul unui cutremur major.
Testele de stres indică probleme serioase şi în alte scenarii catastrofale, este concluzia unor verificări realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În linii mari, situaţia companiilor de asigurări din România este cel puţin dificilă, cele mai multe neîndeplinind diverse norme minime de prudenţialitate.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a derulat practic, prin intermediul unor companii de audit, o evaluare a sănătăţii financiare pentru primele 13 firme de asigurări din România.
Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare: conform actualelor norme de calcul al solvabilităţii, patru societăţi de asigurare, Astra, Carpatica, Euroins şi Exim au, practic, un capital negativ şi nu îndeplinesc cerinţele privind fondul minim de garantare.
La momentul desfăşurării analizei, adică la jumătatea anului trecut, necesarul pentru ca cele 13 societăţi de asigurări să fie în regulă din punct de vedere financiar era de aproximativ 1.600.000.000 de lei, însă şeful ASF, Mişu Negriţoiu, spune că, în prezent, situaţia arată ceva mai bine, între timp fiind realizate deja majorări de capital de peste 200 de milioane de lei.
Foarte rău stă situaţia în cazul testelor de stres, adică al simulării unor condiţii extreme.
Astfel, dintre cele 13 societăţi de asigurare, numai una ar face faţă plăţilor despăgubirilor în cazul producerii unui cutremur sever şi al insolvenţei unuia dintre reasiguratori, dar asta din cauză că este vorba de o societate de asigurări de viaţă, care nu se ocupă de asigurări în caz de cutremur.
Dacă se înlocuieşte varianta cutremurului cu cea a unor inundaţii severe, situaţia ar sta un pic mai bine, trei din 13 societăţi analizate putând face faţă unui astfel de scenariu extrem.
Companiile cu probleme au la dispoziţie 20 de zile pentru a prezenta celor de la ASF planuri de măsuri pentru remedierea situaţiei, acestea putând conţine fie majorări de capital, fie reducerea riscurilor la care se expun, fie o îmbunătăţire a calităţii activelor, fie o combinaţie între acestea.