Desemnarea delegaţilor de tineret la Naţiunile Unite 2019-2020
Interviul şi dezbaterea finală pentru desemnarea delegaţilor de tineret la Naţiunile Unite 2019-2020 au loc joi şi vineri.
Articol de Cătălin Radu, 22 August 2019, 14:33
Astăzi şi mâine au loc interviul şi dezbaterea finală pentru desemnarea delegaţilor de tineret la Naţiunile Unite 2019-2020.
Candidaţii au vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, o experienţă de minimum trei ani în domeniul activităţilor de tineret, dar şi cunoştinţe legate de relaţiile internaţionale.
În această etapă, mai sunt în cursă 10 tineri, din care vor fi desemnaţi o fată şi băiat care vor asigura reprezentarea la Adunarea Generală a ONU şi la Comisia de Dezvoltare Socială.
Reporterul Radio România Actualităţi Cătălin Radu a fost prezent la deschiderea evenimentului de astăzi şi a consemnat declaraţia ministrului tineterului şi sportului, Constantin Bogdan Matei, dar şi a unuia dintre tinerii care ne-au reprezentat la ediţia precedentă:
Constantin Bogdan Matei: Cel mai important lucru care se urmărește, și sper să facă și următorii noștri candidați același lucru, vocea tinerilor să fie auzită în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Avem nevoie la nivelul României de o reprezentare cât mai puternică, iar vocea tinerilor români să fi auzită acolo şi sunt convins că și următorii doi candidați care vor câștiga această selecție vor face așa cum au făcut-o cei care astăzi urmează să își predea mandatul.
Reporter: Aurelian Mohan, unul dintre tinerii care au reprezentat România la ONU, ţi-ai încheiat mandatul după un an de zile. Dacă ar fi să punctezi trei dintre problemele cu care se confruntă tinerii?
Aurelian Mohan: Să vă spun exact problemele pe care le-am întâlnit noi când am mers prin țară: prima problemă ar fi lipsa congruenței curriculei universitare și școlare cu cerințele pe piața muncii, al doilea element surprinzător și pentru noi a fost nivelul de dezvoltare al sistemului medical românesc. Mulți tineri ne-au spus că unul dintre motivele pentru care au plecat din țară ar fi tocmai faptul că sistemul medical în viitor s-ar putea să nu le satisfacă nevoile, iar al treilea lucru care îi deranjează în special pe tinerii din România ar fi lipsa locurilor de muncă și lipsa unor programe care să se reconvertească profesional în contextul în care ies de pe băncile facultății și consideră că ar trebui să îşi schimbe profesia de bază.