Descoperire arheologică unică la Târgu Mureş
O fabrică de cărămidă de la începutul anilor 1600, o descoperire, apreciată de specialişti, unică în ţara noastră, a fost dezgropată la Târgu Mureş.
Articol de Raul Matiş, Târgu Mureş, 24 Octombrie 2012, 15:54
Săpăturile arheologice din cetatea Târgu Mureşului au scos la iveală o fabrică de cărămidă de la începutul anilor 1600, o descoperire apreciată de specialişti deocamdată unică în ţara noastră, şi asta deoarece astfel de monumente industriale aparţinând perioadei respective nu au mai fost identificate, ci doar din epocile ulterioare.
Fabrica de cărămidă s-a păstrat aproape intactă şi este formată dintr-un cuptor vechi de peste 400 de ani, cu trei arzătoare desfăşurate pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi.
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş, Soos Zoltan, cuptorul a fost construit din considerente economice, întrucât cărămida produsă aici a fost utilizată pentru ridicarea zidurilor cetăţii şi, în acest fel, s-au redus considerabil costurile construcţiei.
La o singură ardere, în cele trei cuptoare se produceau circa 4.000 de cărămizi şi, conform documentelor, oraşul a înregistrat chiar şi profit de pe urma acestei fabrici, numai pentru construcţia castelului din Iernut fiind comandate, de principele Rakoczi I, peste 80.000 de cărămizi.
Din documente reiese că, la vremea respectivă, în Târgu Mureş au existat, de fapt, două fabrici de cărămidă, Şura Mare şi Şura Mică iar arheologii presupun că au descoperit-o pe cea din urmă.
În această iarnă, cuptoarele vor fi acoperite deoarece interioarele s-au deteriorat din cauza arderilor multiple, iar la anul se va trece la conservarea lor, astfel încât să poată fi vizitate de publicul larg iar turiştii să poată admira această structură industrială inedită.