Descentralizarea spitalelor întâmpină dificultăţi
Procesul de predare-primire a spitalelor se desfăşoară cu greutate din cauză că autorităţile locale se tem că vor prelua, odată cu unitatea medicală, şi datoriile acesteia.
Articol de Adriana Turea, 16 Iunie 2010, 14:34
Autorităţile locale au început să preia în administrare spitalele în cadrul procesului de descentralizare, care se va încheia la începutul lunii viitoare.
Ministerul Sănătăţii a promis că va preda unităţile cu datoriile achitate şi parţial restructurate, prin reorganizarea numărului de paturi pentru reducerea costurilor.
Procesul de predare-primire se desfăşoară însă cu greutate şi cu mari temeri din partea unora dintre instituţiile care urmează să le gestioneze.
373 din cele 435 de spitale din România urmează să intre în administrarea autorităţilor locale, ulterior statul va avea în grijă doar 62 de institute naţionale, unităţi sanitare de interes naţional şi spitale de urgenţă importante la nivel regional.
Ministerul Sănătăţii speră că se vor rezolva astfel problemele grave de finanţare cu care se confruntă unităţile spitaliceşti. Instituţii importante de acest fel din Bucureşti şi din ţară au trecut recent prin criza generată de lipsa fondurilor, care a dus chiar la suspendarea temporară a activităţii.
Mecanismul de finanţare ar urma să rămână în mare acelaşi, adică banii de la bugetul Sănătăţii, destinaţi fiecărui spital, vor ajunge la acesta, însă numai prin administrarea primăriilor sau a consiliilor judeţene.
În ciuda acestora asigurări, reprezentanţii locali sunt îngrijoraţi că Ministerul Sănătăţii nu va achita toate datoriile spitalelor, pe care le vor prelua, şi că le vor împovăra astfel bugetele deja insuficiente.
De altfel, ei ameninţă că nu vor semna actele de predare-primire într-o astfel de situaţie.
Autorităţile locale condiţionează administrarea unităţilor medicale de plata integrală a datoriilor existente, dar în unele cazuri şi de suplimentarea fondurilor pentru funcţionarea lor sau de controlul resurselor financiare, cum se întâmplă în Argeş sau la Constanţa, potrivit corespondenţilor România Actualităţi.
La Oradea, primarul municipiului a anunţat că intenţionează să modifice modul de organizare a celor patru spitale, pe care le va administra prin reducerea numărului funcţiilor de conducere sau a purtătorilor de cuvânt.
La Vaslui, nemulţumirile au fost generate şi de reducerea numărului de paturi, chiar înainte de predarea spitalelor către autorităţile locale, fără ca acestea să fie consultate, iar în Dolj au apărut deja neînţelegeri între prefect şi preşedintele Consiliului Judeţean, fiind din partide diferite, cu privire la desemnarea unor eventuali noi manageri.
Schimbări importante se anunţă şi la Botoşani, unde sunt luate în calcul chiar disponibilizări de personal pentru reducerea costurilor.