Derularea proiectului "România educată"
Guvernul îşi propune ca până la 1 octombrie să finalizeze pachetul legislativ pe baza căruia să se deruleze proiectul "România educată".
Articol de Florin Lepădatu, 15 Iulie 2021, 07:19
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI : Guvernul îşi propune ca până la 1 octombrie să finalizeze pachetul legislativ pe baza căruia să se deruleze proiectul "România educată", iniţiat de şeful statului şi asumat miercuri oficial de executiv, inclusiv cu un calendar al etapelor de elaborare al cărui prim termen este începutul lunii viitoare, când va fi constituit un grup de lucru interministerial.
Fondurile prin care se vor finanţa măsurile de îmbunătăţire a infrastructurii şcolare şi a actului educaţional vor proveni atât din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în cadrul căruia sunt alocate aproape 3,6 miliarde de euro, dar şi de la bugetul de stat.
La şedinţa de miercuri a executivului a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, care a subliniat că o ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată.
Klaus Iohannis: Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, România educată propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste. Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem, reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare.