Deputaţii vor învăţământ obligatoriu de 10 ani
Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor a aprobat ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a noua în ciclul gimnazial.
Articol de Andrei Şerban, 01 Mai 2010, 11:38
Deputaţii din comisia de învăţământ au aprobat ca învăţământul obligatoriu să fie de zece clase, prin includerea clasei pregătitoare în ciclul primar şi a clasei a noua în ciclul gimnazial.
Este vorba de proiectul legii educaţiei, aflat în prezent în dezbaterea comsiilor camerei deputaţilor. Parlamentarii au decis, de asemenea, păstrarea orei de religie ca disciplină şcolară în trunchiul comun de studiu.
Ambele propuneri au stârnit dezbateri aprinse. În privinţa trecerii clasei a noua la ciclul gimnazial, varianta aprobată joi este cea propusă de guvern şi a fost votată, după patru ore de dezbateri, de toţi membrii comisiei, mai puţin PSD.
La început, PSD a respins această propunere, dar şi-a schimbat punctul de vedere în momentul când s-a stabilit că liceul va deveni obligatoriu până în anul 2020. Tudor Spiridon, reprezentantul Sindicatului Spiru Haret, a spus că propunerea nu este bună şi că liceul trebuie să conţină în continuare patru clase.
"Trecerea clasei a noua de la ciclul de învăţământ liceal la ciclul de învăţământ gimnazial duce la slăbirea puternică a ciclului de învăţământ liceal" a declarat Tudor Spiridon.
Al trelea articol, adoptat ieri de deputaţi, s-a referit la orele de religie. Acestea pot să nu fie frecventate la cererea părinţilor sau dacă aşa doreşte un elev ajuns la vârsta majoratului. Deputaţii au respins însă aliniatul potrivit căruia elevul care nu frecventează ora de religie poate să-şi aleagă o altă materie.
PS Varlaam Ploieşteanu, episcop vicar patriarhal, s-a declarat mulţumit de eliminarea acestui aliniat, care ar fi provocat confuzii. Deputaţii vor relua marţi dezbaterile la proiectul de lege al educaţiei.