Deputaţii urmează să voteze proiectul legii pensiilor speciale
Senatorii au modificat mai multe prevederi ale documentului în acord cu decizia Curții Constituționale.
Articol de Cătălin Purcaru, 16 Octombrie 2023, 13:28
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (16 octombrie, ora 13:06) - Realizator: Deputaţii vor vota astăzi proiectul legii pensiilor speciale, după ce senatorii au modificat mai multe prevederi ale documentului în acord cu decizia Curții Constituționale. La această oră au loc dezbateri în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, urmând ca în jurul orei 17:00 să se dea votul final în plen. Detalii ne oferă, în direct, de la Parlament, redactorul nostru Cătălin Purcaru.
Reporter: Bună ziua. Discuțiile se referă strict la articolele declarate neconstituționale și la modificările în acord cu decizia CCR și agreate cu oficialii Comisiei Europene privind statutul magistraților. Una dintre modificările care au trecut deja de votul senatorilor stabilește că magistrații cu o vechime de cel puțin 25 de ani în funcție se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o pensie de serviciu un cuantum de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor avute în ultimii patru ani de activitate. În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate. Totodată, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
O altă modificare stabilește că, de la începutul anului viitor, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani, realizată numai în aceste funcții, precum și condiția de vârstă de minimum 47 de ani și patru luni. Această vârstă de pensionare crește cu câte patru luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani. În ceea ce privește impozitarea, modificările prevăd că se aplică o cotă de 10% pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivității, din care se deduce plafonul devenit neimpozabil lunar, de 2.000 lei. În scurt timp va fi dat raportul la proiectul de lege pentru a fi trimis plenului Camerei Deputaților, în calitate de for decizional. (II)