Deputații supun votului cererile DNA la adresa Elenei Udrea
DNA solicită încuviinţarea începerii urmăririi penale şi a arestării preventive a parlamentarei Elena Udrea.
Articol de Roman Muşat, 23 Februarie 2015, 09:33
Camera Deputaţilor va supune votului, astăzi, cererile DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale şi a arestării preventive a parlamentarei Elena Udrea.
Aceasta este acuzată de noi fapte de corupţie în aşa-numitul dosar "Gala Bute".
Cererile formulate de DNA au fost aprobate miercuri de Comisia Juridică a Camerei, dar decizia finală îi revine însă plenului.
Sâmbătă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea Elenei Udrea de a-şi susţine cauza în faţa colegilor deputaţi.
La ieşirea din sala de judecată ea a declarat că situaţia este excepţională în continuare, având în vedere că este vorba despre a şaptea cerere formulată în două săptămâni de către procurorii DNA împotriva ei.
Fostul ministru se află în arest la domiciuliu de săptămâna trecută, după ce Instanţa Supremă a înlocuit arestul preventiv cu această măsură într-un alt dosar cel al licenţelor "Microsoft", în care Elena Udrea este de asemenea acuzată de fapte de corupţie.
Referindu-se la situaţia Elenei Udrea, preşedintele Camerei Deputatlor, Valeriu Zgonea, susţine că este un drept constituţional al acesteia de a-şi susţine cauza în faţa deputaţilor.
El a declarat că, pe de altă parte, parlamentarii aflaţi în situaţii de acest gen ar trebui să demisioneze.
"Este un drept constituţional al unui parlamentar pe care îl are, dar, în momentul în care se află în arest preventiv, decizia este a instanţei, a judecătorului de libertăţi şi drepturi, nu mai este a parlamentului.
"Noi suntem într-o situaţie inedită şi poate că din aceasta ar trebui să învăţăm şi noi.
"Într-o ţară democratică, cu profunde valori democratice, care vrea să fie respectabilă şi respectată, un parlamentar asupra căruia apar astfel de acuze nu aşteaptă să fie protejat de o imunitate pe care o are numai pentru declaraţii şi pentru vot, ci îşi dă demisia pentru că afectează instituţia mai mult decât persoana", a afirmat Valeriu Zgonea.