Deputaţii reiau, în această săptămână, dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale
Deputaţii urmează să reia, în această săptămână, dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, după ce liderii coaliţiei de guvernare au depus mai multe amendamente.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Iunie 2023, 07:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Deputaţii urmează să reia, în această săptămână, dezbaterile asupra proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, după ce liderii coaliţiei de guvernare au depus mai multe amendamente. Acum, ministerele de resort trebuie să trimită Comisiei pentru muncă puncte de vedere cu privire la modificările propuse. Legea pensiilor speciale, care a trecut deja de Senat, este jalon important în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Alina Stănuţă relatează: ”În cadrul dezbaterilor generale de săptămâna trecută, reprezentanții PSD și PNL au subliniat că este nevoie de o reformă a pensiilor speciale, întrucât aceasta este un jalon în PNRR, de care depinde primirea celei de-a treia tranșe a fondurilor europene. Unul din amendamentele depuse de coaliția de guvernare presupune un impozit de 30% pentru pensiile aflate în plată, pe partea care depășește câștigul salarial mediu brut pe economie. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați: diplomați, funcționari parlamentari sau angajați ai Curții de Conturi. Același principiu se va aplica și militarilor, în mod etapizat, până în 2035. Un alt amendament vizează reducerea beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea anumitor categorii. Opoziția critică însă modificările propuse de coaliția de guvernare. AUR atrage atenția că ar putea exista probleme de constituționalitate, în timp ce USR susține că modificările propuse sunt nesemnificative, iar amendamentele depuse ar menține în continuare pensiile speciale aflate în plată. Proiectul de reformă a pensiilor speciale se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz.”